Aktualno Poslovna scena Preporučeno

Eurostat: Hrvatska među zemljama EU s najsnažnijim rastom cijene rada po satu

najtraženija

Hrvatska se svrstala u skupinu zemalja Europske unije s izrazitijim rastom troškova rada po satu u drugom tromjesečju, znatno snažnijim od prosjeka Unije, pokazuje u petak objavljeno izvješće europskog statističkog ureda. Na razini Europske unije kalendarski prilagođeni troškovi rada po satu porasli su u drugom kvartalu za 2,6 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, procijenili su u Eurostatu.

U prva tri ovogodišnja mjeseca uvećani su 2,8 posto, pokazuju revidirani podaci europskog statističkog ureda. Sporiji tempo rasta u drugom tromjesečju proizlazi iz slabijeg rasta troškova doprinosa, za 2,6 posto, u odnosu na 3,1-postotni rast u razdoblju od siječnja do ožujka. Troškovi plaća također su u drugom tromjesečju porasli 2,6 posto, gotovo identičnim tempom kao i u prethodnom tromjesečju.

>>>Nedostaje 15 tisuća sezonaca, loši uvjeti rada tjeraju ljude u inozemstvo

Među pojedinim sektorima najviše su u EU u drugom kvartalu porasli ukupni troškovi rada po satu u građevinskom sektoru, za 4,1 posto. Slijedi industrija s 2,8 posto i uslužni sektor s 2,7 posto.

Eurozona je u drugom tromjesečju bilježila ukupni rast troškova rada po satu od 2,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Time je njihov rast bio neznatno brži u odnosu na revidiranih 2,1 posto u prva tri ovogodišnja mjeseca. Od ukupno zabilježenog rasta troškova rada po satu, troškovi doprinosa u drugom tromjesečju porasli su za 2,9 posto, dok su tijekom prethodnog tromjesečja rasli 2,8 posto. Troškovi plaća porasli su za 1,9 posto, gotovo identičnim tempom kao i u prethodnom tromjesečju.

>>>Stručnjaci: Deficit radne snage može se riješiti samo dugoročnom useljeničkom politikom

I u eurozoni je među sektorima najsnažnjim rastom troškova rada po satu prednjačilo građevinarstvo, s 2,7 posto. Potom slijedi uslužni sektor s 2,5 posto i industrija s 2,2 posto. Među zemljama EU-a u drugom je kvartalu najveći skok troškova rada po satu bilježila Rumunjska, za 15,6 posto na godišnjoj razini. Slijede Latvija i Mađarska s povećanjem troškova rada za 11,7 posto odnosno 10,2 posto u odnosu na drugo prošlogodišnje tromjesečje.

Hrvatska se s 9,8-postotnim skokom također svrstala u skupinu zemalja EU-a s izrazitijim povećanjem kalendarski prilagođenih ukupnih troškova rada po satu u drugom tromjesečju u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, pokazuju podaci Eurostata. U prvom su tromjesečju porasli 6,5 posto. Najmanji rast troškova bilježile su Nizozemska, za 0,9 posto, potom Španjolska, za 0,7, i Luksemburg, za 0,6 posto.


Pratite Lider na društvenim mrežama linkedininstagram

 


 


Pratite Lider na društvenim mrežama linkedininstagram
 
 

Komentari