Poslovna scena
StoryEditor

FER-u i Vipnetu odobrena sredstva za istraživanje i inovacije

13. Studeni 2015.
Piše:
lider.media

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) i Vipnet su na projektu symbIoTe kao članovi međunarodnog konzorcija sastavljenog od 14 članova iz 8 zemalja, uspješno aplicirali za sredstva iz programa Obzor 2020., usmjerenog na istraživanje i inovacije za razdoblje od 2014. do 2020. Konzorciju je odobreno 7.1 milijuna eura sredstava.

Prijedlog projekta symbIoTe izrađen je u suradnji sa znanstvenom zajednicom i europskim tehnološkim konzorcijem. Ovo je prvi projekt koji će Vipnet realizirati uz pomoć sredstava iz europskih fondova, a posebno je značajno što program Obzor 2020. velikim dijelom fokus stavlja na konkretne inovacije u ICT sektoru.

Povezani uređaji dio su naše svakodnevice, a automatizirana rješenja u kućanstvima i uredima te razni senzori i gadgeti koji prate naše aktivnosti, najčešće su umreženi putem nestandardnih platformi koje trenutno najčešće funkcioniraju kao zatvoreni i odvojeni sustavi. Glavni cilj projekta symbIoTe je razvoj rješenja koje će omogućiti suradnju i integraciju različitih platformi za Internet stvari.

Riječ je o novoj fazi razvoja Interneta stvari koja će povezivanjem postojećih sustava stvoriti preduvjete za razvoj nove generacije mobilnih aplikacija za sigurno i orkestrirano korištenje uređaja i senzora iz različitih platformi. Time će platforme korisnicima ponuditi sasvim novo korisničko iskustvo u vidu pravog „virtualnog asistenta“ koji ih prati u kući, u prometu, na poslu ili stadionu, a bez obzira na granice među platformama. Svoju će primjenu projekt pronaći i u turizmu koji je posebno značajan za hrvatsko gospodarstvo. Primjerice, u budućnosti će omogućiti automatsku komunikaciju između brodica i marine. Tako će osoblje u marini unaprijed imati uvid u sve potrebe pojedine brodice prilikom dolaska na vez čime proces opskrbe postaje znatno brži i jednostavniji. Sličan primjer je i s mega jahtama kojima bi se iz marina automatski slali podaci o stanju u marini prilikom pristajanja.

Projekt planira i demonstraciju usluge koja promovira zdrav život i zaštitu okoliša tako da prati kvalitetu zraka putem malih uređaja za vremenski i prostorno gusto mjerenje koncentracije štetnih plinova u okolišu. Time će primjerice građani koji kroz grad putuju biciklima moći odabrati rutu s najčišćim zrakom.

23. travanj 2024 16:49