Poslovna scena
StoryEditor

Fina GS prvi nositelj certifikata ISO 31000:2009 u regiji

30. Listopad 2016.

Fina gotovinski servisi prva je kompanija u Hrvatskoj koja je implementirala sustav upravljanja rizicima s međunarodnom normom ISO 31000:2009. Potvrdu o sukladnosti s normom uručio je predsjedniku Uprave Fine GS Vedranu Sabolu direktor certifikacijske tvrtke SGS Adriatica Marinko Ukropina. Fina GS je implementirala sustav u suradnji s konzultantskom tvrtkom Trilix, a svečanost uručivanja potvrde bila je ujedno prilika da se medijima predstavi Centar kompetencija upravljanja rizicima koji su osnovale upravo ove tri tvrtke.

Čelni čovjek Fine GS Vedran Sabol izražavajući zadovoljstvo dobijenim certifikatom istaknuo je da njegova tvrtka na taj način postavlja više standarde u pružanju sigurnosno-logističkih usluga, ali istovremeno upućuje izazov ostalim kompanijama u Hrvatskoj na području upravljanja rizicima. Voditeljica projekta i menadžerica za rizike Fine GS Renata Biondić objasnila je da implementirani sustav upravljanja rizicima pruža mogućnost predviđanja izmijenjenih okolnosti, uočavanja neizvjesnosti, prijetnji i prilika te pravovremenu i primjerenu reakciju na njih.  Ona je istaknula da je upravljanje rizicima dio odgovornosti za upravljanje i sastavni dio upravljačkih, poslovnih i potpornih procesa, uključujući i strateško planiranje, upravljanje projektima i procese upravljanja promjenama. Sustav je primjenjiv na svim razinama upravljanja, rukovođenja, strategije, operacija, procesa, funkcija, odluka, projekata, usluga i imovine organizacije.

- Upravljajući rizicima na sustavan način Fina GS povećava vjerojatnost ostvarenja svojih ciljeva, poboljšava odnose s unutarnjim i vanjskim zainteresiranim stranama i povjerenje u performanse svojih procesa, odluka i usluga. To uključuje zaposlenike, kupce, korisnike, vlasnike, vjerovnike, dobavljače, državne institucije i širu zajednicu – rekla je Biondić.

Direktor SGS Adriatica Marinko Ukropina čestitajući Vedranu Sabolu rekao je da je Fina GS prva u Hrvatskoj, ali i, napomenuo je, u regiji prepoznala prednosti  ovog sustava.

- Na taj je način još jednom dokazala da je korak ispred drugih. Provjera je potvrdila da je u toj tvrtki stupanj performansi sustava upravljanja rizicima u skladu sa zahtjevima norme i da pokazuje sposobnost sustava da sistematično postiže odgovarajuće zahtjeve upravljanja rizicima za proizvode i usluge u okviru područja primjene, politike i ciljeva organizacije – rekao je Ukropina.

Sabol je pak istaknuo kako je zahtjev za sustavnim upravljanjem rizicima prepoznat kao jedan od ključnih pokretača i trendova, kako vanjskog, tako i unutarnjeg okruženja.

- Potvrdom sukladnosti sustava upravljanja rizicima s ovom normom Fina GS je osigurala dodatnu vrijednost svojim uslugama i sadašnjim i budućim klijentima te ćemo svim poslovnim partnerima pružiti dodatna jamstva da su rizici upravljani, a sigurnost i zahtjevi klijenata na prvom mjestu – poručio je Sabol.

O novoosnovanom Centru kompetencija upravljanja rizicima govorili su predstavnici triju tvrtki osnivača. Riječ je o centru ekspertize, objasnio je  predsjednik Uprave konzultantske kuće Trilix Mladen Amidžić, koji će služiti za edukaciju, projekte i programe podrške u implementaciji sustava u organizacijama različitih veličina i tipova.

- Zamišljen je kao točka okupljanja u kojoj će svim zainteresiranim stranama biti pružena mogućnost stjecanja i prijenosa znanja, podizanja kompetencija i svijesti o potrebi upravljanja rizicima, procjene stanja te podrška pri implementaciji i potvrdi sukladnosti sustava upravljanja rizicima – rekao je Amidžić.

Osnivači Centra poručili su kompanijama i drugim organizacijama da im svojim znanjem i iskustvom mogu pomoći u efikasnijem upravljanju rizicima.

26. travanj 2024 03:05