Poslovna scena
StoryEditor

FLEET snizio cijene do 60% u odnosu na redovne

06. Prosinac 2013.

Novim cijenama koje je ovih dana objavio FLEET, jedna od dviju vodećih rent a car kuća u Hrvatskoj, cijene najma kratkoročnog i dugoročnog najma postale su povoljnije nego ikad.

Riječ je o konzistentnoj politici koju Fleet provodi unazad zadnje dvije godine s ciljem približavanja usluge svakodnevnom korištenju bez obzira na obujam i trajanje. Računica je vrlo jasna. Do nedavno je postojala svojevrsna pretpostavka kako se rent a car vozila unajmljuju isključivo za putovanja tijekom boravka u inozemstvo te ukoliko vozilo vlasnika nije tehnički ispravno.

Postavlja se pitanje u kojoj mjeri su isplativi ovakvi najmovi? Primjerice, uzmimo akciju koju je nedavno FLEET također pokrenuo pod nazivom FLEET academic. Spomenuta akcija nudi vozila unutar zakonski određenih gabarita svim članovima akademske zajednice. Vozila pripadajuće kategorije mogu se unajmiti za dvjestotinjak kuna na dan. Pretpostavimo da se tijekom blagdana četiri studenta iz Dalmacije dogovore zajednički vratiti kući sa studija iz Zagreba. Najam vozila koštat će ih spomenutih 200-tinjak kuna. Cestarina još 170 te gorivo do 200 kuna (dizelska potrošnja) u jednom smjeru. Ukupni trošak okvirno iznosi 570 kuna. Uzevši u obzir da autobusne karte po osobi u jednom smjeru do Splita iznosi 150 kuna, tada je jasno da ovakav oblik prijevoza ispada povoljniji. No, bitno ja naglasiti da je putovanje unajmljenim vozilom isplativije u kontekstu određivanja polaska, stajanja i sl. Dakle, pruža jasnu fleksibilnost i komociju.

Nadalje, pretpostavimo da dvije četveročlane obitelji putuju na skijanje u Austriju. Posjeduju vozila čiji gabariti ne omogućavaju prijevoz opreme na način kako bi to voljeli. Najmom kombija ili nekog od drugih većih vozila iz FLEET rent a car flote rješavaju taj problem. Pogotovo je ovo isplativo, ne samo za kombi vozila, već i za sva ostala, što u najam uzimaju vozilo u besprijekornom tehničkom stanju, opremljeno zimskim gumama i opremom. Ista vozila su idealna i za shopping ture uz pretpostavku kupovine većeg broja artikala većeg obujma. Ukoliko se putuje po namještaj u Austriju ili Italiju, ovakva solucija je značajno isplativija od angažiranja prijevzničkih kompanija koje dovoze kupljenu robu po narudžbi. Ako je riječ o udaljenim putovanjima od par tisuća kilometara, a vlasnik posjeduje vozilo koje je povećane potrošnje, tada je najbolja opcija iznajmiti vozilo čija je potrošnja manja, a veličinom odgovara traženim performansama.

Spomenuta akcija temelji se na želji čelništva FLEET-a da cijenama nižim do 60% u odnosu na redovne, kroz povećanje obujma poslovanja potakne trendove kojima će se promjeniti percepcija tržišta vezano uz najam rent a car vozila. Krajnji cilj je osvijestiti korisnike i osigurati navike kojima najam vozila postaje jednostavna, učestala i vrlo povoljna opcija.

Dosadašnje slične akcije s identičnim ciljemu prijašnjim mjesecima urodile su plodom, pa je tako u mjesecima izvan ljetne sezone, Fleet bilježio popunjenost flote od prosječno 84,69%.

Prema najnovijem cjeniku, svi korisnici će moći unamjiti gradska vozila tipa WV Polo po cijeni od 185 kuna na dan. Kompakt vozila kreću se već od 265 kuna dnevno dok su poslovna ili kombi vozila dostupna po cijenama od 415 za primjerice WV Passatt, odnosno 555 kuna dnevno za kombi vozila s osam sjedećih mjesta.

03. svibanj 2024 08:27