Aktualno Poslovna scena Preporučeno

FOTO Ministar Horvat dodijelio poduzetnicima 85 milijuna kuna potpora

Tiskarskoj tvrtki I.T. – Graf iz Zagreba dodijeljeno je danas u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta više od 6,6 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava za projekt Opremanja proizvodnje za veću konkurentnost na domaćem i stranom tržištu, vrijedan ukupno 14,6 milijuna kuna. Kako je na svečanoj dodjeli ugovora istaknuo vlasnik i direktor tvrtke Tomislav Ivičinec, ova sredstva mogla bi biti presudna za tu tvrtku koja se želi dokazati na stranom tržištu.

Cilj je uložiti u najviše certifikate proizvodnje i dokazati kako tiskara iz Hrvatske može zadovoljiti sve svjetske kriterije. Osim toga, otvorit ćemo i 20 novih radnih mjesta nakon proširenja proizvodnih kapaciteta – istaknuo je Ivičinec.

Osim I.T. – Grafa, danas su u Ministarstvu gospodarstva dodijeljeni ugovori vrijedni 85 milijuna kuna hrvatskim poduzetnicima koji su sredstva dobili temeljem natječaja „Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta MSP“, „Internacionalizacija poslovanja MSP-ova, faza 2“ i „Uvođenje sustava upravljanja poslovnim procesima i kvalitetom (ISO i slične norme)“. Inače, iznos bespovratne potpore za tih 20 poduzetnika iznosi ukupno 35 milijuna kuna.

– Hvala vam na strpljenju i vremenu uloženom od aplikacije za sredstva do dodjele novca, kao i na hrabrosti jer je ući u investicijski ciklus u Hrvatskoj danas, teško – istaknuo je ministar gospodarstva Darko Horvat na početku svečane dodjele. Naveo je i to kako je rast BDP u prvom kvartalu od 3,9 posto rezultat sinergijskog efekta Vlade koja radi na nekoliko kolosijeka, a poticanje domaćih poduzetnika kroz bespovratna EU sredstva samo je jedan od tih kolosijeka.

Inače, danas dodijeljena sredstva namijenjena su povećanju proizvodnje, povećanju izvoza i stvaranju novih radnih mjesta, jačanju međunarodne konkurentnosti malih i srednjih poduzeća kroz predstavljanje proizvoda i usluga na međunarodnom tržištu te olakšanom pristupu tržištima i povećanju konkurentnosti MSP-ova.

Bespovratna sredstva dobio je i Hangar 18 iz Koprivnice, jedini hrvatski proizvođač pametnih telefona, i to u iznosu od 920.000 kuna za projekt vrijedan 1,5 milijuna kuna za povećanje međunarodne konkurentnosti odnosno za sudjelovanje na dva međunarodna sajma. Kako je naglasio Mario Kralj, osnivač, vlasnik i direktor tvrtke, sredstva će Hangar 18 iskoristiti za izlazak na nova tržišta.

– Nećemo sigurno stati, molimo Vladu samo da nas prati još više i jače – apelirao je Kralj.

Mario Kralj i Darko Horvat, Foto: Ratko Mavar/Lider

Ministarstvo gospodarstva je u posljednje četiri godine u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. objavilo ukupno 29 poziva na dostavu projektnih prijedloga vrijednosti 6,2 milijarde kune, od čega je njih 21 direktno namijenjenih poduzetnicima u vrijednosti 5,1 milijarde kuna bespovratnih sredstava.

Očekujemo da će dodijeljene potpore generirati 7,4 milijardi kuna investicija, od čega 6,47 milijardi kuna poduzetničkih investicija. Uz unapređenje poslovanja poduzetnika, sačuvat ćemo 17.000 radnih mjesta i otvoriti više od 8.000 novih radnih mjesta – zaključio je ministar Horvat.

Upitan ima li kakvih povratnih informacija iz Kine vezano za 3. maj i Uljanik, Horvat je kazao da u ovom trenutku još uvijek nema konačni stav Kineza, kazavši kako očekuje “komad papira” na kojem će biti ili njihova ponuda ili analiza, a čim ga dobije, podijelit će ga s hrvatskom javnošću, prenosi Hina.