Poslovna scena
StoryEditor

Franck zainteresiran za Žito, ali traži partnere

02. Studeni 2014.

Slovenska prehrambena kompanija Žito u procesu je prodaje većinskog udjela, a među potencijalnim kupcima ponovno se spominju neke hrvatske kompanije.

- Postoji interes za sudjelovanje u procesu, kao član konzorcija ponuditelja, ako nađemo partnere - odgovorili su iz Francka.

U igri je, navodno, i Mlinar Mate Škoje, koji se još lani spominjao u tom kontekstu budući da se širi na slovensko tržište, ali nismo dobili potvrdu iz te kompanije.

Franck nije zainteresiran za samostalno preuzimanje Žita s obzirom da nemaju mnogo dodirnih točaka i da Žito nije malen zalogaj, ali rado bi bili dio konzorcija s ulagačima koji bi preuzeli većinu Žitovog biznisa i kojima je portfelj slovenske kompanije kompatibilniji. Odrađeni su neki razgovori na tu temu, iako u Francku ne otkrivaju detalje i imena, ali ništa konkretno još nije dogovoreno.

No aktualni rok za podnošenje neobvezujućih ponuda nije dug. Slovenski državni holding (SDH) i još šest fondova udruženih u prodajnom konzorciju u rujnu su otvorili prvu fazu prodaje 51,55 posto dionica ljubljanskog Žita, prehrambene tvrtke čija je trenutačna vrijednost, prema kotaciji dionice na Ljubljanskoj burzi, 46,2 milijuna eura.

U prvoj fazi potencijalni kupci do 31. listopada moraju dostaviti neobvezujuće ponude. Nakon isteka tog roka prodajni konzorcij odlučit će koje će tvrtke pozvati u drugu prodajnu fazu, kada će potencijalnim investitorima biti omogućen dubinski pregled poslovanja Žita i predaja obvezujućih ponuda. Žito je jedan od najvećih proizvođača prehrambenih proizvoda u Sloveniji i regiji, a ima širok portfelj proizvoda, od pekarskih, konditorskih, čajeva, do zamrznute hrane, tjestenine, začina itd. Dosad je bilo nekoliko neuspješnih pokušaja prodaje te slovenske kompanije, a prije dvije godine stigle su dvije ponude, od kojih je jedna bila tvrtke Panvita Petera Polaniča, a druga MK grupe Miodraga Kostića. Slovenski mediji spominjali su i kako se hrvatska tvrtka Granolio Hrvoja Filipovića zanima za Žito. Sada je Žito jedna od 15 kompanija koje su slovenska vlada i parlament prošle godine stavili na listu tvrtki namijenjenih prodaji.

Istodobno, slovenski mediji spekuliraju kako bi Pekarnu Grosupje, prvu tvrtku iz portfelja Mercator grupe koju će Agrokor Ivice Todorića ponuditi na prodaju, moglo preuzeti upravo Žito. Ključni argument nedavna je izjava Janeza Bojca, predsjednika Uprave Žita, da su zainteresirani za tu pekarnicu ako bude ponuđena na prodaju te da su financijski dovoljno moćni za tu akviziciju.

01. svibanj 2024 02:57