Poslovna scena
StoryEditor

Francuzi čekaju da Hrvati odrade svoj dio posla?!

18. Listopad 2013.

Međunarodna zračna luka Zagreb, budući koncesionar Zračne luke Zagreb, poslao je obrazloženje zašto nije preuzeto upravljanje nad ZLZ-om.

Uglavnom, prema njihovom tumačenju pripremni su radovi kao preduvjet za početak izgradnje novog putničkog terminala u Zračnoj luci Zagreb započeli krajem rujna. Za te je radove francuski koncesionar angažirao Arheološki muzej za provođenje arheoloških istraživanja na području novog terminala. Ta su arheološka istraživanja trenutno u tijeku i označavaju prvu fazu radova.

Kako stoji u priopćenju francuskog koncesionara ZAIC-a koji je osnovao MZLZ, nakon prve faze koja bi trebala trajati do kraja listopada ili sredine studenog, slijedi postavljanje nekoliko kilometara duge zaštitne ograde, gradnja pristupnih cesti te radovi na tlu, poput postavljanja cijevi, platformi te mobilnih objekata za izvođače radova i radnike, kao i pripremu područja za dolazak teške mehanizacije, će početi sredinom studenog.

Što se pak tiče preuzimanja upravljanja ZLZ-a od strane MZLZ-a, u francuskom koncesionaru tvrde da još nije završen proces prijenosa radničkih prava radnika na novog poslodavca, što je zakonska obveza tvrtke Zračna luka Zagreb d.o.o., još uvijek zakonskog i formalnog poslodavca. MZLZ čeka da ZLZ završi spomenuti proces i pregovore sa sindikatima vezane uz njihove zahtjeve za dodatnim bonusima prije prelaska u MZLZ. Tako su Francuzi prebacili lopticu hrvatskoj vladi.

25. travanj 2024 09:09