Poslovna scena
StoryEditor

Gavrilović prvi kvartal završio sa 7,1 milijuna kuna više nego lani

24. Travanj 2013.

Mesna industrija Gavrilović u prvom tromjesečju ove godine nastavila je pozitivan trend rasta operativne dobiti i ona je veća za 7,1 milijun kuna u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, izvjestili su danas iz te tvrtke.

Napominju kako neto dobit Mesne industrije Gavrilović bez jednokratnih stavki u 2012. godini iznosi 10 milijuna kuna. Pritom ističu da je ukupni rezultat poslovanja tvrtke u 2012. pod značajnim utjecajem jednokratnih stavki poput gubitka imovine alocirane u Purisu po otvaranju stečaja te drugih gubitaka koji su također jednokratnog karaktera i odnose se na usklađenje vrijednosti imovine te osiguravanje otpremnina kroz program zbrinjavanja dijela zaposlenika koji je u tijeku. Uzimajući u obzir jednokratne stavke Mesna industrija Gavrilović u 2012. godini bilježi ukupni gubitak od 55 milijuna kuna.

Tvrtka je tijekom prošle godine započela proces sveobuhvatnog restrukturiranja čiji su pozitivni rezultati, ističu, bili odmah vidljivi, a pozitivan trend nastavlja se i u ovoj godini. Tako je u prvom kvartalu 2013. nastavljen pozitivan trend rasta operativne dobiti (zarada prije kamata) koja je veća za 7,1 milijun kuna u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Navode kako je zbog novih tržišnih uvjeta odnosno izlaska Hrvatske iz CEFTA-e Mesna industrija Gavrilović otvorila alternativnu liniju proizvodnje u BiH kako proizvodi s Gavrilovićevim znakom ne bi u Bosni i Hercegovini poskupjeli do čak 50 posto.

Naime, pojašnjavaju iz petrinjske tvornice, zemlje CEFTA-e najvažnije su izvozno tržište Gavrilovića, pri čemu se više od 50 posto izvoza plasira se BiH, a nepokretanje alternativne linije proizvodnje rezultiralo bi gubitkom od 20-ak milijuna kuna godišnje, što bi negativno utjecalo na daljnji razvoj i poslovanje tvrtke.

- S obzirom na trend smanjenja potrošnje na većini tržišta na kojima poslujemo, poslovni rezultat za 2012. je dobar, a ukupni rezultat je kao takav iskazan zbog gubitka iz prošlosti -istaknuo je Georg Gavrilović, član Uprave Mesne industrije Gavrilović. Napominje kako će 2013. biti godina izazova posebno ako se u obzir uzme ulazak Hrvatske u Europsku uniju i izlazak i CEFTA-e.

18. travanj 2024 10:34