Poslovna scena
StoryEditor

Gazprom i LNG potpisali sporazum korištenju plina u javnom prijevozu

06. Rujan 2013.
Piše:
lider.media

Ruska tvrtka Gazprom i hrvatska tvrtka LNG Croatia d.o.o. potpisale su Plan aktivnosti o realizaciji projekata korištenja prirodnog plina kao motornog goriva u javnom prijevozu.

U Ministarstvu gospodarstva sastanak su održali zamjenik predsjednika Upravnog odbora tvrtke Gazproma Aleksandar Medvedev i ministar gospodarstva RH Ivan Vrdoljak.

Tijekom sastanka razgovaralo se o suradnji u nekoliko energetskih projekata. Posebna pažnja bila je posvećena realizaciji projekta Južni tok na teritoriju Hrvatske te o opskrbi Hrvatske ruskim prirodnim plinom kao i korištenju plina kao energenta u energetskim postrojenjima i javnom prijevozu.

Tijekom sastanka, a uz nazočnost ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, Aleksandar Medvedev i direktor tvrtke LNG Croatia d.o.o. Mladen Antunović potpisali su Plan aktivnosti provođenja projekata korištenja prirodnog plina kao goriva za vozila javnog prijevoza na teritoriju Hrvatske.

Planom aktivnosti dogovorena je suradnja između Gazproma i tvrtki za transport i logistiku u okviru realizacije pilot-projekata plinifikacije lokalnih autobusnih flota u nekoliko velikih gradova u Hrvatskoj. 

Također, postignut je sporazum o pomoći i podršci u dobivanju neophodnih dozvola, odobrenja i dopuštenja radi realizacije projekata iz područja korištenja plina kao goriva za vozila, а također i stvaranje povoljnih uvjeta radi razvijanja zajedničke suradnje.

Osnovni podaci:Isporuka prirodnog plina iz Rusije u Republiku Hrvatsku počela je 1978. godine. Na temelju Međuvladinog sporazuma potpisanog 1992. godine, u Hrvatsku se godišnje do kraja 2010. godine isporučivalo 1,2 milijarde m³ prirodnog plina.

U cilju diversifikacije izvoznih ruta isporuke prirodnog plina, Gazprom ostvaruje projekt izgradnje plinovoda Južni tok kroz akvatorij Crnog Mora u zemlje Južne i Srednje Europe.

U ožujku 2010. godine Rusija i Hrvatska potpisale su Međuvladin sporazum o pridruživanju Hrvatske u projekt Južni tok. U studenom 2011. godine prihvaćen je nacionalni TEO.

Za realizaciju Južnog toka na području Hrvatske, Gazprom i tvrtka Plinacro d.o.o., provode radove s ciljem osnivanja zajedničke projektne tvrtke i pripreme za početak prikupljanja projektne dokumentacije za plinski cjevovod koji će se graditi.

25. travanj 2024 14:33