Poslovna scena
StoryEditor

GEN-I: Velike tvrtke kod nas štede između 7 i 14 posto u odnosu na HEP

04. Rujan 2013.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Od sredine lipnja kada je slovenska tvrtka GEN-I predstavila ponudu Jeftina struja za kućanstva i male poduzetnike pa do danas, zaprimljeno je 11.776 upita za promjenom opskrbljivača. Od toga je najveći dio upita stigao od kućanstava i to 10.590, a 1.186 upita pristiglo je od malih poduzetnika.

Najveći broj upita stigao je iz Grada Zagreba - 2.474 kućanstava i 377 malih poduzetnika. Rezultati su to tromjesečnog poslovanja slovenskog trgovca električnom enegijom na hrvatskom tržištu koje su iznijeli predstavnici te tvrtke na konferenciji za medije.

- Čekamo HEP-ovo sniženje cijena. Do toga će doći pa ćemo onda i mi sniziti - prvo je što je istaknuo predsjednik Uprave tvrtke GEN-I Robert Golob, dodavši da je potpisano nešto manje od sedam tisuća ugovora te da su u kolovozu počeli s opsrbom struje prvih 500 potrošača ponude Jeftina struja, a od 1. rujan opskrbljivat će Jeftinom strujom više od 4.500 potrošača.

No zbog otežanog i dugotrajnog postupka promjene opskrbljivača, velik broj zainteresiranih još uvijek čeka prelazak.

- Proces promjene nije tako brz kao što bi po zakonu trebao biti i kao što smo očekivali. Od upita do same opskrbe treba između šest i osam tjedana, umjesto dva do tri tjedna. No zadovoljni smo, idemo dobrim tempom i siguran sam da ćemo postojeće planove prebaciti do kraja godine - naglasio je Golob.

Napomenuo je da se njihovim korisnicima ništa nije promijenilo te da su primali struju bez ikakvih poteškoća. Sada će, doduše, kada dobiju račun primijetiti znatno niže troškove.

Podsjetio je da Jeftina struja donosi 12,5 posto nižu cijenu za kućanstava u odnosu na HEP-ove te da će ići još 10 posto ispod njihove tarife, čime će se cijena struje izjednačiti s onom u Sloveniji. Nastaviti će i s akcijom besplatne struje u prvih mjesec dana tako da će i oni korisnici koji potpišu ugovor do kraja listopada imati besplatnu struju, a ta je pogodnost produžena i za one koji su ugovor s njima potpisali tijekom kolovoza.

Golob je iznio i konkretne uštede na različitim primjerima iz različitih gradova. Tako će, primjerice, peteročlana obitelj na Korčuli koja živi u kući od 220 četvornih metara do kraja godine uštedjeti gotovo 1000 kuna.

- Ušteda će biti još veća ako HERA odobri snižavanje cijena HEP-u jer ćemo tada i mi još sniziti - ponovno je naglasio Golob, dodajući da su uštede su još veće kod malih poduzetnika i to 30 posto i više.

Preostaje još nekoliko izazova kojima je zajednički nazivnik nedovršena regulativa. To su, kao što je već spomenuto, poteškoće u procesu promjene opskrbljivača, zatim razmjena podataka o potrošnji i najveći izazov je jedinstveni račun. No vjeruju da će takav račun moći izdati kroz šest mjeseci.

Govoreći detaljnije o poslovnim korisnicima, Golob je po treći put istaknuo, priznavši da malo provocira, da su oni radili dok je HEP čekao svoje sniženje cijena te da su udvostručili svoj portfelj kojem su dodali velike tvrtke iz turističkog sektora, trgovine i industrije kao što su Istarturist, zatim Konzum, Tisak, Mercator, itd.

One su ostvarile uštede između sedam i 14 posto, odnosno, kako je Golob rekao, ostvarile su milijunske uštede, što je bitno i za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo. Trenutno ne misle korigirati planove i procjene o tržišnim udjelima u segmentu kućanstava, već će pričekati jer tek sad kreće sezona. No planove za poslovne korisnike su već prebacili za ovu godine te očekuju udio između tri i četiri posto, a do kraja 2014. između sedam i osam posto.

Trogodišnje planove o tržišnom udjelu od 17 posto za sada neće mijenjati. Također, analizirali su tržište prirodnog plina za Hrvatsku, no zbog nedovršene regulative ne usuđuju se ući u taj segment poslovanja.

GEN-I je otišao i korak dalje te se odlučio na pomalo čudan potez - na konferenciju je doveo dvije svoje korisnice iz Zagreba koje su podijelie svoja iskustva prelasak s HEP-a na GEN-i. Njihova su iskustva, naravno, pozitivna.

07. svibanj 2024 01:35