Poslovna scena
StoryEditor

General Electric tijekom restrukturiranja Alstoma otpustit će 229 hrvatskih radnika

15. Siječanj 2016.

Nakon što je General Electric preuzeo francusku tvrtku Alstom u studenom, sada je objavio plan o restrukturiranju te tvrtke što znači i otpuštanje 6.500 radnika. Nažalost, to znači i otpuštanja zaposlenika u podružnici Alstom Hrvatska

Otkaze će dobiti 136 inženjera, te stotinjak VK radnika i zaposlenika s višom stručnom spremom.

- U Hrvatskoj bi prijedlog restrukturiranja mogao imati utjecaja na 229 zaposlenih. Međutim, većina predloženog restrukturiranja u Europi odvit će se izvan regije srednje i istočne Europe te Hrvatske. Prije finalizacije bilo kakvog prijedloga te njegove spremnosti za implementaciju, konzultirat ćemo se s predstavnicima naših zaposlenika. Tijekom procesa predani smo bliskoj i konstruktivnoj suradnji s predstavnicima zaposlenika, kako na europskoj razini tako i u Hrvatskoj, kako bismo minimizirali društveni utjecaj ovih iznimno potrebnih projekata, stoji u priopćenju General Electrica.

U priopćenju se navodi da General Electric nastavlja investirati u industrijske pogone u regiji srednje i istočne Europe kako bi podržao ciljeve vezane uz rast te da su "sigurni u dugoročno poslovanje tvrtke u Hrvatskoj". Restrukturiranje koje se predlaže na globalnoj razini te u Hrvatskoj osmišljeno je kako bi stvorilo najučinkovitije djelovanje, osiguralo održivo poslovanje i pružilo najbolje moguće iskustvo za klijente.

Valja podsjetiti da je upravo u sklopu Alstom Grupe karlovački pogon nakon velikih i stalnih ulaganja, kako u strojni park tako i u inženjerski kadar, stekao status servisnog centra za lopatice parnih turbina na svjetskoj razini Alstomovog energetskog tržišta. Takva orijentacija bila je plod dugoročnije poslovne strategije, a koja se očito ne uklapa u globalnu strategiju i podjelo poslova unutar GE-a.

16. travanj 2024 12:31