Poslovna scena
StoryEditor

Glavna skupština HT-a sutra o dividendi, povećanju temeljnog kapitala i reinvestiranju

28. Travanj 2014.

Glavna skupština Hrvatskog telekoma (HT) sutra, 29. travnja, odlučivat će o upotrebi neto dobiti HT-a za 2013. koja je iznosila 1,43 milijardi kuna, izmjenama i dopunama Statuta, povećanju temeljnog kapitala, razrješnicama članovima Uprave i Nadzornog odbora za poslovnu 2013. te drugim pitanjima.

Vezano za upotrebu lanjske neto dobiti HT-a od 1,43 milijarde kuna Glavna će skupština odlučivati o prijedlogu Uprave i Nadzornog odbora da se dio te dobiti ili 736,9 milijuna kuna upotrijebi za isplatu dividende dioničarima i to 9,00 kuna po dionici.

Predloženo je i da se dio dobiti od 284,3 tisuće kuna raspodjeli u zadržanu dobit, a 694 milijuna kuna za povećanje temeljnog kapitala s ciljem značajnog ulaganja u razvoj kompanije kako bi se promijenio trend pada poslovnih rezultata i osigurala dugoročna vrijednost za dioničare.

Za ulaganja se u pozivu za Skupštinu navodi i da će biti usmjerena na razvoj infrastrukture i podizanje kvalitete usluga, realizaciju potencijalnih prilika regionalne ekspanzije te na širenje poslovanja putem ponuda proizvoda i usluga u regiji.

S tim u vezi početkom travnja ove godine stigao je i protuprijedlog jednog malog dioničara HT-a (Vladimira Šimenića), o čemu će također odlučivati Glavna skupština, da se iznos za isplatu dividende poveća sa 9 kuna na 12 kuna po dionici, odnosno da se veći dio neto dobiti od prijedloga Uprave i NO-a isplati dioničarima kroz dividendu.

Po tom protuprijedlogu za dividendu od 12 kuna po dionici isplatilo bi se ukupno 982,6 milijuna kuna iz lanjske neto dobiti, čime se i smanjuje predloženi dio neto dobiti za povećanje temeljnog kapitala, i to sa 694 milijuna kuna na 448,6 milijuna kuna.

Odluku o visini dividende donijet će Glavna skupština odnosno dioničari HT-a u čijoj strukturi mali (privatni) dioničari zajedno s institucionalnom ulagateljima drže 38,5 posto dionica HT-a.

Među njima, po podacima s web stranica HT-a, najveći vlasnički udjel ima Raiffeisen obvezni mirovinski fond koji je na dan 31. prosinca prošle godine iznosio 7,7 posto dionica.

Slijedom novog stjecanja dionica HT-a od strane tog fonda u tri navrata potkraj travnja, a kako je danas objavljeno na Zagrebačkoj burzi, taj je fond povećao svoj udjel na nešto malo više od 8 posto.

Većinski vlasnik HT-a s udjelom od 51 posto dionica je Deutsche Telekom, odnosno CMobil B.V., društva u 100-postotnom vlasništvu T-Mobile Global Holding Nr. 2 GmbH, koje je pak u 100-postotnom vlasništvu DT-a.

Fond hrvatskih branitelja iz domovinskog rata drži 7 posto dionica, dok država Hrvatska odnosno Centar za restrukturiranje i prodaju ima 3,5 posto dionica, a na lanjskoj glavnoj skupštini HT-a čuo se i podatak da HT ima ukupno oko 210 tisuća dioničara.

Inače, od 1. svibnja u HT-u bi, kako su ranije najavili iz te kompanije, trebale stupiti na snagu i promjene u organizacijskoj strukturi čiji je cilj postizanja efikasnije organizacije u HT-u.

Te promjene je svojim dolaskom na čelo kompanije od 1. siječnja ove godine pokrenuo novi predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković, a iako iz HT-a nisu iznosili puno detalja oko tih promjena ipak su istaknuli da je jedna od ključnih promjena smanjenje broja menadžerskih pozicija.

16. travanj 2024 21:34