Poslovna scena
StoryEditor

Gledatelji će plaćati ono što žele gledati, a reklame će biti samo za njih

24. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

U prostorijama Ciscoa diljem svijeta, pomoću Cisco TelePresencea, održan je okrugli stol na temu Budućnost televizije. Na okruglom stolu su sudjelovali brojni Ciscovi stručnjaci iz grupe internetskih poslovnih riješenja i raspravljali o promjenama u stvaranju i konzumaciji televizije u narednih 20-ak godina.

Prema njihovim mišljenjima ključne promjene će se odnositi na tehnološki napredak, poslovanje i promjene u ponašanju, odnosno navikama konzumenata televizijskog sadržaja. Iako se svi stručnjaci slažu kako tehnologija neće imati presudnu ulogu u budućnosti već iskustvo korisnika, tehnologija će donijeti brojne novitete. Tako će se manje gledati televizijski sadržaj koji nude određeni televizijski kanali, a sve više sadržaj kojeg sami korisnici traže. Odnosno, gledatelji će plaćati ono što žele gledati, a ne što im nude televizijske kuće.

Iz Ciscoa navode i kako će televizija biti dostupna za gledanje na svakoj ravnoj površini gdje se može projicirati slika. Televizijski zasloni će biti multifunkcionalni pa će se preko njih istodobno moći pristupati društvenim mrežama, internetu, glazbi, gledati filmove, čitati novine i slično. Kvaliteta slike će se podići na novu razinu, a slika koju gledatelj prima će biti puno realnija i od današnje 3D tehnologije. Iako su svijesni da je popriličan šok već samo prijeći s današnjeg televizora na 3D tehnologiju vjeruju kako su gledatelji željni postati aktivni sudionici, a ne samo pasivni promatrači. Tako su naveli primjer mogućnosti utjecaja gledatelja na nove epizode televizijskih serija gdje bi gledatelji trebali određivati daljnji tok radnje. Iz New Yorškog Ciscoa smatraju i kako će pomoću novih tehnologija reklame postati osobne, odnosno kako će se određenim osobama, prema njihovim navikama gledanja televizijskog sadržaja, kreirati reklame ciljane za njih. Dakle, svaki gledatelj će na svom zaslonu vidjeti reklamu koja je namjenjena njemu.

Unatoč početnom optimizmu, stručnjaci su svijesni i utjecaja krize i sve nižeg standarda građana diljem svijeta pa tako vjeruju kako će najveći izazov biti poslovni model za kojeg smatraju da će zahtjevati određene promjene u ekonomskom toku. Sada nam samo ostaje pričekati i vidjeti hoće li sve zamišljeno biti i realizirano u narednih 20-ak godina.

04. svibanj 2024 19:58