Poslovna scena
StoryEditor

GoGreen tržnice - most prema Europi za domaće poljoprivrednike

29. Ožujak 2015.
Piše:
Miro Soldić

Projekt GoGreen je koncept koji će u podrumu robne kuće Ambienta u Sigetu zaokružiti nekoliko srodnih djelatnosti u jednu zanimljivu i novu cjelinu. Najveći naglasak je stavljen na tržnicu koja je zamišljena kao konceptualna platforma na kojoj će domaći OPG-ovci moći zakupiti svoje prodajno mjesto, a prati je i GoGreen WorkUp Ambienta, kolaborativni sustav ureda s ciljem da start-up tvrtkama koje su u komplementarnim djelatnostima s projektom osigura lagan i jednostavan početak.

Sve zaokružuju usluge ‘Healthy Box‘ i ‘Treniraj s nama‘ koji klijentima nude izbalansirani program prehrane, odnosno tjelovježbe. Alan Slapar, voditelj razvoja u GoGreen-u detaljnije nam je objasnio o čemu se konkretno radi.

- Redom bi po prioritetu spomenuo tržnicu koja počinje s radom u travnju. Zamišljena je kao konceptualna platforma na kojoj dobavljači zakupljuju svoje prodajno mjesto, no sama prodaja se odvija samoposlužno, odnosno uz asistenciju naših prodavača – istaknuo je Slapar, dodavši da su tako proizvodi povoljniji i pristupačniji za same kupce, a proizvođači ostvaruju bolju dobit uz daleko povoljnije marže i brži ciklus cirkulacije sredstava.

Objašnjava kako je za proizvođače, pogotovo u segmentu malog i srednjeg gospodarstva, najvažnije da mogu brzo doći do obrtajnih sredstava koja stimuliraju njihov daljnji razvoj proizvodnje te kako će se razvojem proizvođača poboljšavati kvaliteta i kvantiteta ponuđenih proizvoda.

- Naša velika želja je da domaći proizvodi pronađu put ka Europi, odnosno da se cijeli projekt okrene izvozu. Tržnice će se dalje širiti, imamo već ponude za lokacije bliže centru Zagreba, razmišljamo o Rijeci, Puli i Zadru za sada, a možemo i ekskluzivno za Lider najaviti da u ljetnim mjesecima planiramo otvoriti i tržnicu u gradu Hvaru, na gotovo 3.000 kvadrata sa ponudom iz cijele Hrvatske koja će tamo biti predstavljena stranim turistima – najavljuje Slapar.

Domaćim proizvođačima hrane na raspolaganju će biti i skladišni prostori te hladnjača, a po potrebi će moći koristiti i skladišta u Donjoj Pušći i Velikoj Gorici. U podrumu će pak biti kuhinja u kojoj će spremati jela koja će se nuditi u restoranu na prvom katu. Cijena štanda je 200 kuna mjesečno po dužnom metru, a uvrštavanje u trgovine u sklopu centra košta 450 kuna mjesečno, iako to ovisi o tipu trgovine i proizvoda. Naime, cijena je nešto veća za proizvode koji zahtijevaju posebne uvjete izlaganja i skladištenja.

Tržnicu prati i GoGreen WorkUp Ambienta kolaborativni sustav ureda s ciljem da se start-up tvrtkama osigura lagan i jednostavan početak poslovanja, uz ugodnu radnu atmosferu koja na jednom mjestu omogućuje brže kolanje i razmjenu iskustava, ideja i projekata.

- U kolaborativnom sustavu sve funkcionira po Plug & Play ključu, zakupci radnog mjesta dobivaju stolove, stolice, radna računala, profesionalne pisače u boji, multimedijske prostorije za sastanke i prezentacije, sanitarne čvorove, kuhinju i najvažnije od svega svakodnevni zdravi obrok direktno s tržnice. Također je namijenjen i proizvođačima koji traže kvalitetniju adresu za registraciju svojih tvrtki – naglašava Slapar, uz napomenu da su cjenovno zasigurno najpovoljniji inkubator ovog tipa u Hrvatskoj. Cijena virtualnog ureda je 250 kuna mjesečno, a ovisno o tipu ureda, fizički najam se kreće već od 1100 kuna mjesečno nadalje.

Kako bi zaokružili cjelinu, GoGreen će pratiti interni projekti poput ‘Healhty Box‘ sustava, u kojem korisnik ne razmišlja o nabavci hrane već se samo pretplaćuje, a brigu o njegovoj prehrani preuzimaju nutricionisti. Slapar izdvaja i projekt ‘Treniraj s nama‘ koji su osmislili u suradnji s OrlandoFIT-om. Riječ je o 90 dana treninga koji svakodnevno prate tri obroka iz GoGreen-a.

Ukupna vrijednost projekta je oko 12 milijuna kuna, od čega se polovicu nadaju namiriti iz fondova EU s obzirom da zadovoljavaju mnoge kategorije razvoja malog i srednjeg gospodarstva.

- Naš je konačni cilj svakako da Hrvatska na punom profilu ima jedan sustav koji služi svima za kvalitetnu razmjenu i stimulaciju proizvodnje domaćih proizvoda – zaključuje Slapar.

25. travanj 2024 12:57