Poslovna scena
StoryEditor

Golemi jednokratni troškovi oštro pritisnuli neto dobit Metroa

20. Ožujak 2013.

Njemački maloprodajni lanac Metro u srijedu je objavio da mu je neto dobit u 2012. snažno pogođena jednokratnim troškovima restrukturiranja i promjenama portfelja, ali procjenjuje da će u ovoj godini ostvariti blagi rast prihoda unatoč teškim uvjetima.

Neto dobit u 2012. smanjena je na svega tri milijuna eura, nasuprot 631 milijun eura u godini ranije. Dobit prije kamata, poreza i posebnih stavki (EBIT) pala je za 16,7 posto, na 1,976 milijardi eura, dok su prihodi uvećani za 1,2 posto, na 66,7 milijardi eura, pokazuju poslovni rezulatati Metroa.

-Visoki jednokratni troškovi pogodili su rezultate poslovanja u 2012.- kazao je izvršni direktor Olaf Koch.

-Lani smo proveli temeljite promjene. To je imalo svoju cijenu i u mnogočemu je bilo bolno, no očigledno se mijenjamo nabolje. U 2012. smo stvorili prve uvjete za dugoročni rast- kazao je Koch.

U tekućoj poslovnoj godini, koja će trajati svega devet mjeseci jer u tvrtci prelaze s kalendarske na fiskalnu godinu koja će trajati od početka listopada do kraja rujna, Metro očekuje "blagi rast prodaje unatoč i dalje teškim uvjetima poslovanja".

U narednoj poslovnoj godini, u trajanju od listopada 2013. do rujna 2014., očekuje se nastavak trenda blagog rasta prodaje u usporedbi s odgovarajućim razdobljem u prethodnoj godini, stoji u priopćenju Metroa.

Na rezultate u skraćenoj financijskoj 2013. utjecat će neizvjesna gospodarska situacija, upozorio je Metro, navodeći da ipak očekuje povećanje EBIT-a prije posebnih stavki u odnosu na 704 milijuna eura ostvarena u odgovarajućem razdoblju godine ranije.

-Ova se projekcija temelji na pretpostavci o većim prihodima od prodaje nekretnina u usporedbi s istim razdobljem godine ranije-dodaje se u priopćenju.

28. travanj 2024 02:24