Poslovna scena
StoryEditor

Gospodarsku diplomaciju upotpunit ćemo ugovorno angažiranim stručnjacima

09. Svibanj 2013.

Po kuloarima počelo se pričati da u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova ima jedan čovjek koji ‘gura gospodarsku diplomaciju i izvoz’.

Naravno da je to Lider odmah zainteresiralo, a nije ni trebalo mnogo da detektiramo da je riječ o Jošku Klisoviću, zamjeniku ministrice. Iako je veći dio karijere proveo na nizu dužnosti u Ministarstvu vanjskih poslova te u diplomaciji, bio je dovoljan jedan ‘izlet’ u realni sektor (2009. bio je generalni tajnik Atlantic Grupe) da se senzibilizira za probleme biznisa. 

• Kada će već jednom hrvatski izvoznici dobiti gospodarsku diplomaciju koja će to biti u punom smislu te riječi? - U Ministarstvu vanjskih poslova uvijek je postojala gospodarska diplomacija u nekom obliku. Bila je to dosad više improvizacija po pojedinim pitanjima i sporadičnim zahtjevima nekih tvrtki nego sustavan rad s jasnom vizijom i konceptom. Njeno se djelovanje nije temeljilo na stvarnim potrebama hrvatskoga gospodarstva i zahtjevima međunarodnih tržišta. Sada pokušavamo ponuditi novu viziju djelovanja, izgraditi učinkovit sustav te pritom aktivirati i optimizirati sve raspoložive instrumente te utvrditi nove metode rada. Naravno, odredit ćemo i jasne prioritete na koje ćemo se usredotočiti. Oni će proizaći iz analize potreba hrvatskoga gospodarstva, zahtjeva i stanja stvari na međunarodnim tržištima te naših diplomatskih kapaciteta. Želimo izgraditi sustav koji funkcionira u praksi, a ne ponuditi neki novi teoretski model koji je samo logički i stručno obranjiv, a ne ostvaruje nikakve ili mršave rezultate na terenu. Na dubinu i urgentnost promjene sustava svakako utječe trenutačno nezadovoljavajuće stanje našega gospodarstva. Smatram da svaki segment Vlade, pa tako i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, treba dati svoj doprinos njegovom što skorijem oporavku.

24. travanj 2024 11:43