Poslovna scena
StoryEditor

Gredelj u stečaj, njihov električni vlak na prvu vožnju

09. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Danas u 11.16 s četvrtog perona zagrebačkog Glavnog kolodvora krenut će u prvu redovitu vožnju prototip dizel-električnog motornog vlaka koji će redovito voziti na relaciji Zagreb Glavni kolodvor – Kotoriba.

Tvrtka TŽV Gredelj u suradnji s tvrtkom Končar Električna vozila razvila je i sagradila prototip dizel-električnoga motornog vlaka za regionalni prijevoz. Ta trodijelna garnitura sastavljena je od dva krajnja motorna vagona s upravljačnicom i srednjeg vagona bez upravljačnice. Vlak je predviđen za putovanja prosječne duljine 150 kilometara s čestim zaustavljanjima. Opremljen je s četiri para dvokrilnih ulaznih vrata širine 1,3 m, a jedan ulazni prostor opremljen je pokretnim rampama za ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima. Kompletan putnički prostor je pod videonadzorom. Maksimalna brzina vlaka je 140 km/h, ima 209 sjedećih mjesta, a ukupni kapacitet je 410 osoba. Na prvu redovitu vožnju dizel-električnog motornog vlaka ići će Dražen Ratković, direktor HŽ-Putničkog prijevoza te predstavnici Gredelja i Končara.

No, zaposlenike koji su radili na razvoju tog vlaka ovih dana muči odluka o pokretanju stečaja nad Gredeljom. Stečajni upravitelj Tvornice željezničkih vagona Gredelj Petar Hrkač izvijestio je radnike Gredelja da će svi dobiti otkaz, a da će se na posao vratiti oni koji budu potrebni. Otkaze ugovora o radu radnici Gredelja dobit će ovih dana.

24. travanj 2024 02:31