Poslovna scena
StoryEditor

Grupa Končar s padom prihoda i više ugovorenih poslova

30. Travanj 2014.

Kompanije u sastavu Končar grupe u prvom su ovogodišnjem tromjesečju ostvarile 471,3 milijuna kuna konsolidiranih prihoda od prodaje proizvoda i usluga, što je 13,3 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, izvijestili su danas iz Končara.

Prihodi od prodaje proizvoda i usluga u prvom su tromjesečju ove godine manji od planiranih zbog, kako navode, neravnomjerne dinamike isporuka po kvartalima.

Dodaju i da očekuju da će u drugom i trećem kvartalu ove godine prihodi od prodaje dostići planirane veličine i to temeljem procjena društava koja u Grupi ostvaruju značajnije iznose prihoda od prodaje proizvoda i usluga (Končar - Inženjering za energetiku i transport, Končar - Distributivni i specijalni transformatori i Končar - Generatori i motori).

Poslovni prihodi Grupe u prvom su tromjesečju iznosili 510,2 milijuna kuna ili 9,2 posto manje nego u istim mjesecima prošle godine, što je pratio i pad poslovnih rashoda za 8,5 posto, na 502,6 milijuna kuna. Dobit iz poslovnih aktivnosti iznosi 7,6 milijuna kuna, a dobit nakon oporezivanja 13,4 milijuna kuna, pri čemu ne navode usporedbu s lanjskim razdobljem.

Ističu da su značajnije povećanje prihoda od prodaje proizvoda i usluga u izvozu u odnosu na prethodnu godinu ostvarili u Italiji (13,3 milijuna kuna), Nizozemskoj (12,9 milijuna kuna) i Danskoj (11 milijuna kuna), kao i da su završili i brojne druge projekte u Makedoniji, BiH i Meksiku.

Tijekom prvog kvartala ove godine društva Grupe Končar ugovorila su novih poslova na domaćem tržištu u vrijednosti 2,1 milijardi kuna, od čega se najviše ili 1,6 milijardi odnosi na ugovora s HŽ Putničkim prijevozom za isporuku 44 putnička vlaka.

Od novih poslova u inozemstvu izdvajaju ugovore za Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Alžir, naglašavajući da stanje ukupno ugovorenih poslova na kraju ovog ožujka iznosi gotovo 4 milijarde kun, što je 72 posto više od stanja na početku ove godine.

26. travanj 2024 08:18