Poslovna scena
StoryEditor

Hajdaš Dončić u Indoneziji traži kupce za Croatia Airlines?

27. Kolovoz 2013.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, prvog dana službenog posjeta Indoneziji, sastao se s ministrom ribarstva i pomorstva Indonezije Sharif C. Sutardjom, a glavna tema sastanka bila je mogućnost suradnje dvaju ministarstava na području gospodarskog razvoja, posebice otočnih zajednica, izvijestili su danas iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Ministar Hajdaš Dončić u službenom posjetu Indoneziji boravi od 26. do 30. kolovoza, a susrest će se s ministrima pomorstva, prometa i javnih poduzeća, vodećim ljudima KADIN-a, indonezijske gospodarske komore te čelnicima nekoliko indonezijskih kompanija iz područja željezničkog, cestovnog, pomorskog i zračnog prometa, uz ostalo i s predstavnicima zračne kompanije Garuda, koja je iskazivala interes o suradnji s Croatia Airlinesom.

U priopćenju o sastanku s ministrom Sharif C. Sutardjom navodi se kako indonezijsko Ministarstvo ribarstva i pomorstva u nadležnosti najvećim dijelom ima politiku ribarstva i razvoja otoka te se razgovaralo o mogućoj suradnji dviju država i ministarstava u smjeru poboljšanja razvoja gospodarstva i života na otocima.

Ministar Sutjardo je predstavio koncept indonezijske politike pod nazivom Minawisata koja uključuje održiv i integriran razvoj ribarstva i turizma na malim otocima korištenjem prirodnih resursa i okoliša.

Ministar je istaknuo kako je taj koncept tek u izradi i kako bi im u tom dijelu bila od koristi pomoć hrvatskih stručnjaka i tvrtki na području provedbe buduće strategije. Sam koncept uključuje tri projekta na indonezijskim otocima, a moguća područja suradnje s Hrvatskom su gradnja malih ribarskih brodova, razvoj koncepata turističke ponude u malim otočnim zajednicama i znanje na području izobrazbe u brodogradnji, navodi se u priopćenju.

Razgovaralo se i o hrvatskom projektu desalinizacije morske vode, o kojem se već i ranije razgovaralo s hrvatskim predstavnicima u Ministarstvu ribarstva i pomorstva.

Hrvatska tvrtka Crosalwat Solar System iz Erduta je, naime, početkom ove godine kontaktirala s indonezijskim Ministarstvom i predstavila svoju tehnologiju desalinizacije morske vode pobudivši interes Indonežana, naglašavaju iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Ministar Hajdaš Dončić istaknuo je kako će kroz daljnje kontakte preko hrvatskog Veleposlanstva u Jakarti te Mješovite indonezijsko-hrvatske komisije za gospodarsku suradnju biti nastavljen rad na realizaciji tih projekata.

Predstavnici Ministarstva ribarstva i pomorstva izrazili su želju za posjetom Hrvatskoj i sklapanjem izravnih kontakata s predstavnicima malih brodara, brodogradilišta i hrvatskih tvrtki, zaključuje se u priopćenju objavljenom na mrežnim stranicama Ministarstva.

27. travanj 2024 07:13