Poslovna scena
StoryEditor

Hanfa Generaliju naložila da odmah prestane s reklamiranjem

28. Rujan 2013.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga naložila je Generali osiguranju da odmah prestane s promidžbenim aktivnostima ‘do 23 posto niža cijena police obveznog auto osiguranja‘, jer smatra da su takve poruke u suprotnosti s odredbama Zakona o osiguranju, jer nemaju jasne i potpune informacije, odnosno cjelovit i jasan opis osiguravateljnog proizvoda.

Rješenje kojim se nalaže Generali osiguranju da odmah prestane s promidžbom u dijelu promidžbene informacije o ‘do 23 posto nižoj cijeni police obveznog auto osiguranja‘, Upravno vijeće Hanfe donijelo je na današnjoj sjednici, a ujedno je Generaliju naloženo da u roku tri dana od primitka rješenja dostavi Hanfi izvješće o otklanjanju nezakonitosti i nepravilnosti s popisom medija u kojima su objavljivane navedene promidžbene informacije te dokaze o izvršenju naloga.

U obrazloženju Hanfe se navodi kako je postupkom posrednog nadzora utvrđeno da je Generali objavljivao spomenute promidžbene poruke u oglasima na svojoj internet stranici, u nekim dnevnicima i na programu HRT-a.

Hanfa je u zapisniku ocijenila da se tvrdnjom da Generali "…do 23 posto nižu cijenu police obveznog auto osiguranja!", nejasno i nepotpuno upućuje promidžbena informacija potencijalnim osiguranicima, bez cjelovitog i jasnog opisa osigurateljnog proizvoda, poglavito, budući da nije jasno na koju referentnu cijenu se odnosi mogući postotak smanjenja cijene te na koja se vozila odnosi, a u smislu odredbi Zakona o osiguranju.

Generali je u svom očitovanju na Hanfin zapisnik uz ostalo naveo kako su do 14. rujna 2013. sva društva za osiguranje za osiguranje od automobilske odgovornosti službeno koristila isti cjenik, isti bonus-malus sustav te za iste karakteristike vozila nudila istu cijenu obveznog autoosiguranja.

Stoga, kako se prenosi u obrazloženju, tvrdi da je njegov navod da s novim cjenikom nudi i ‘…do 23 posto nižu cijenu police obveznog auto osiguranja…‘ jasan, budući da se radi o nižoj cijeni u usporedbi s prethodnom policom koju je ugovaratelj osiguranja ugovorio, neovisno u kojem je osiguravajućem društvu polica ugovorena.

Generali tvrdi i kako je iz samog naziva proizvoda obvezno ‘auto‘ osiguranje, za što smatra da je ustaljen i prihvaćen, jasno na koja se vozila odnosi te da je, ako postoji prijedlog jasnijeg definiranja, spreman dodati predloženo pojašnjenje.

Hanfa ne prihvaća takav stav Generalija, a pritom se poziva poziva i na odredbe Zakona o obveznim osiguranjima u prometu, iz kojih proizlazi da u vozila na koja se odnosi obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti spadaju ne samo osobna vozila, nego i motocikli, traktori, kamioni, autobusi, itd.

Međutim iz promidžbe Generalija nije vidljivo na koja konkretno vozila se odnosi spomenuto smanjenje cijene pa isto može biti zbunjujuće za potencijalne ugovaratelje osiguranja, obrazlažu iz Hanfe.

Agencija ne prihvaća ni stav Generalija da je njegov navod da s novim cjenikom nudi i "do 23 posto nižu cijenu police osiguranja od automobilske odgovornosti" jasan, jer nigdje nema govora o tome da se radi o nižoj cijeni u usporedbi s prethodnom policom, neovisno u kojem je osiguravajućem društvu polica ugovorena.

Ovakvim oglašavanjem i dalje nije jasno na koju referentnu cijenu se odnosi mogući postotak smanjenja cijene, ističu iz Hanfe.

Napominju i da Generali može objavljivati promidžbene informacije, ali na način da budu u skladu s odredbama Zakona o osiguranju koje se odnose na promidžbene aktivnosti društava za osiguranje.

Navedene promidžbene informacije u suprotnosti su s odredbama Zakona o osiguranju, prema kojima promidžbene informacije moraju sadržavati jasne i potpune informacije, odnosno moraju navoditi cjelovit i jasan opis osigurateljnog proizvoda, ocjenjuje Hanfa.

25. travanj 2024 11:53