Poslovna scena
StoryEditor

Hanfa zatražila očitovanje, u Ini tvrde da je to uobičajena procedura

06. Veljača 2014.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u skladu s uobičajenom procedurom nadzora zatražila je od Ine određena očitovanja sukladno Zakonu o tržištu kapitala, doznaje se iz Ine iz koje ističu i kako s povlaštenim informacijama postupaju sukladno zakonu i internim aktima.

"Želimo naglasiti kako Hanfa ne provodi istragu u Ini, već u skladu s ovlaštenjima koje joj stoje na raspolaganju te uobičajenoj proceduri nadzora, koju provodi nad svim subjektima na tržištu, od Ine traži određena očitovanja sukladno Zakonu o tržištu kapitala", navode iz Ine.

Prema pisanju nekih medija, Hanfu zanima, odnosno zatražila je očitovanje Ine o sumnjama da je predsjednik njene Uprave Zoltan Aldott u sukobu interesa, kao i šutnja Ine u vezi mogućih povlaštenih informacija koje bi mogle imati odjeka na pregovore koji se vode između Vlade i MOL-a, kao dva najveća dioničara Ine.

Mediji prenose i kako je Hanfa zatražila odgovor Ine zašto javno ne objavljuje informacije u vezi s MOL-ovom najavom da bi mogao prodati svoj udio u Ini, započinjanju dubinske analize Ine ili Vladinom podnošenju arbitražne tužbe.

Hanfu navodno zanima i sudjeluje li i u kojem svojstvu Aldott u pregovorima na strani MOL-a te smatra li svoj angažman spornim s obzirom na funkciju predsjednika Uprave Ine te nije li tu, s obzirom na upravljanje povlaštenim informacijama, moguć sukob interesa.

Iz Ine na upite o tome odgovaraju kako se s povlaštenim informacijama u Ini "postupalo i postupa s posebnom pažnjom i u skladu sa Zakonom o tržištu kapitala te internim aktima društva, osiguravajući njihovu punu zaštitu".

Vezano uz sudjelovanje Zoltana Aldotta u pregovorima Vlade i MOL-a, iz Ininog Sektora korporativnih komunikacija navode kako je ono "u skladu s odredbama pozitivnih propisa Republike Hrvatske i internih dokumenata društva".

Na upite je li pokrenula i kakav postupak u vezi s Inom, iz Hanfe nisu konkretno odgovorili već tek navode kako Agencija u okviru svojih zakonskih ovlaštenja provodi kontinuirane nadzore nad svim izdavateljima čiji su financijski instrumenti uvršteni na uređeno tržište kojim upravlja Zagrebačka burza (više od 150 izdavatelja).

"Cilj ovakvih nadzora je utvrditi postupaju li izdavatelji u skladu s relevantnim propisima, posebno u dijelu transparentnog objavljivanja propisanih informacija na način određen Zakonom o tržištu kapitala. Ukoliko u provedenom nadzoru utvrdi nepravilnosti i nezakonitosti, Agencija izriče odgovarajuće nadzorne mjere i/ili podnosi prijave nadležnim tijelima, a javnost izvješćuje uzimajući u obzir odredbe članka 8. stavak 3. i 4. Zakona o Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga", navode iz Hanfe.

19. travanj 2024 15:12