Poslovna scena
StoryEditor

Heineken Hrvatska pokreće projekt uzgoja hrvatskog limuna

31. Ožujak 2015.

Heineken Hrvatska prisiljen je radi proizvodnje karlovačkog limun radlera posegnuti za uvoznim limunskim komponentama, pošto domaća ponuda ni približno ne udovoljava potrebama karlovačke pivovare za taj tržišno vrlo prihvaćeni pivski brend.

Stoga je Heieneken Hrvatska inicirao, po uzoru na prošlogodišnju inicijativu „100 posto hrvatski ječam“, i projekt podizanja novih nasada uzgoja vrhunskog limuna na Visu i Braču, kako bi se pod promotivnim motom „Hrvatski limun za karlovačko limun natur radler“, već za nekoliko godina, kad novi nasadi postignu punu rodnost, osiguralo dovoljno limuna za karlovačko radler.

Kao potencijalni pilot-partner za ovaj ambiciozan projekt odabran je viški OPG Slavomira Raffanellija koji na ekološki način uzgaja vrhunski limun sorte viška i Meyer. Iako Raffanelli nema uopće problema s plasmanom, pri čemu se posebno ističe i OPG Benčić za proizvodnju ekološki proizvedenih džemova za brend „OH!“ (Okusite Hrvatsku).

Branka Slaveska, predsjednica Uprave Heineken Hrvatske, koja je pod Raffanellijevom paskom predvodila pivovarin tim na promotivnoj sadnji prvih 10 sadnica limuna na novom Raffanellijevom polju, čiju je pripremu za sadnju financirao Heineken donacijom, istaknula je kako Heineken Hrvatska već sada za proizvodnju karlovačkog limun radlera ima višestruko veće potrebe od sadašnje ponude od 50-tak tona godišnjeg limuna. Zvonimir Nemet, direktor sektora lanca opskrbe Heineken Hrvatske vjeruje da će ova inicijativa zaživjeti, da će i drugi proizvođači limuna u ovom projektu vidjeti priliku razvoja svog poslovanja, te time stvoriti dovoljnu i vrhunski kvalitetnu sirovinsku bazu za karlovačko limun radler, koje ima najbrže rastući tržišni udio u Heinekenovom hrvatskom portfelju.

Slavomir Raffanelli za ovaj projekt na raspolaganje, uz svoje vrhunsko znanje i iskustvo, 2,5 hektara vlastitog zemljišta, a da bi uzgoj imao konstantan prinos tijekom čitave godine, čime se osigurava izuzetna kvaliteta limuna, preporuča izgradnju niskih plastenika koji bi od niske i vrlo plodne sorte Meyer učinilo vrlo produktivan i dohodovan poljoprivredni pogon i stabilan izvor sirovine za Heineken Hrvatsku. Novi bi nasadi, ističe Raffanelli, u plasteniku mogli ući u puni urod već u petoj sezoni, a vrlo brz povrat investicije postigao bi se ako bi se taj projekt financirao i sredstvima iz EU fondova.

Nakon Visa, ovaj pionirski projekt nastavlja se u srijedu i na Braču.

02. svibanj 2024 20:33