Poslovna scena
StoryEditor

HEP i EBRD raskinuli ugovor o kreditu za HE Ombla

27. Svibanj 2013.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) raskinuli su ugovor o kreditu za Hidroelektranu Ombla, izvijestili su danas iz HEP-a iz kojeg to obrazlažu spremnošću HEP-a na dodatno usklađivanje projekte dokumentacije za HE Ombla s aktualnim domaćim i europskim propisima o zaštiti prirode.

- Hrvatska elektroprivreda, vodeći se načelom predostrožnosti, a u skladu s preporukom Ministarstva zašite okoliša i prirode, spremna je na dodatno usklađivanje projektne dokumentacije za HE Ombla s aktualnim domaćim i europskim propisima o zaštiti prirode i zahvatima u ekološkoj mreži s ciljem primjene najviših standarda zaštite okoliša. S obzirom na očekivano trajanje tog postupka, a radi izbjegavanja daljnjih troškova, HEP i EBRD usuglasili su se o raskidu ugovora o kreditu - priopćeno je iz HEP-a.

HEP i EBRD potvrđuju svoju spremnost za nastavak suradnje na nekim od budućih ulaganja, zaključuje se u priopćenju. HEP je s EBRD-om potpisao ugovor o kreditu u iznosu od 123,2 milijuna kuna za projekt izgradnje HE Ombla krajem studenoga 2011. godine. Ukupna vrijednost investicije u prvu podzemnu elektranu u Hrvatskoj, HE Ombla, snage 68 megavata (MW), procijenjena je na 150 milijuna eura.

U sklopu kreditnog aranžmana HEP i EBRD su dogovorili i izradu Studije upravljanja bioraznolikošću, a rezultate te studije, koju je izradila konzultanska kuća WSP, HEP je predstavio u ožujku ove godine.

Iz HEP-a su na tom predstavljanju poručili da gradnja HE Ombla neće ugroziti špiljski živi svijet te da to, uz primjenu mjera smanjivanja i ublažavanja negativnih utjecaja i provedbu Plana upravljanja bioraznolikošću i stručnog nadzora tijekom pripreme, gradnje i korištenja, nije prepreka gradnji HE Ombla.

26. travanj 2024 10:33