Poslovna scena
StoryEditor

HGK uveo članarinu od 20 kuna za jednostavne d.o.o.-e

05. Siječanj 2015.

Hrvatska gospodarska komora (HGK) od 1. siječnja ove godine uvela je članarinu za jednostavna društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.), koja su se održala dulje od dvije godine, a članarina iznosi 20 kuna mjesečno.

"Ove godine pripremajući nove usluge, a uzimajući u obzir dosadašnja iskustva sa svim kategorijama članica, koje će velikim dijelom koristiti i jednostavne d.o.o., mišljenja smo kako simbolična cijena od 20 kuna mjesečno za one jednostavne d.o.o. koji su se održali dulje od dvije godine tj. nisu više pod konceptom start up-a, predstavlja simboličnu cijenu koja je dva puta manja od najniže članarine", pojasnili su u ponedjeljak iz HGK.

Navode kako je posljednje dvije godine koncept start up-a podržan maksimalno od strane Komore tj. svo vrijeme razvoja koncepta dok nije zaživio i opstao na tržištu.

Iz HGK napominju kako je komora od 2009. mjerama kroz članarinu i doprinose do prošle godine ostvarila direktne uštede od oko 135 milijuna kuna.

Četiri su puta, kako navode, uzimajući u obzir gospodarsku situaciju, samoinicijativno smanjivali članarinu te potpuno ukinuli doprinose.

Članarina za mala, srednja i velika poduzeća i dalje ostaje nepromijenjena. Tako će mala poduzeća i dalje plaćati 42 kune mjesečno, srednja poduzeća 1.083 kune mjesečno, a velika 3.973 kune mjesečno.

Obrtnicima se pak mjesečna komorska naknada od 1. siječnja ove godine povećava s 44 na 52 kune uslijed izmjena Zakona o porezu na dohodak, odnosno povećanja osnovnog osobnog odbitka koji je osnovica za članarinu.

S obzirom da je Skupština Hrvatske obrtničke komore (HOK) donijela odluku da komorski doprinos iznosi 2 posto osnovnog osobnog odbitka iz dohotka, taj je postotak primijenjen na novi osobni odbitak, propisan u izmjenama Zakona o porezu na dohodak, koji je stupio na snagu 1. siječnja 2015., pojasnili su iz HOK-a.

Kako je taj odbitak porastao s 2.200 na 2.600 kuna, time se automatski povećava i iznos mjesečnih članarina za obrtnike.

25. travanj 2024 07:36