Poslovna scena
StoryEditor

Hoće li Ina ugasiti sisačku rafineriju?

19. Rujan 2014.

Predsjednica Sindikata INAŠ Maja Rilović poručila je danas da je najava gašenja Inine sisačke rafinerije suprotna obvezama koje je MOL preuzeo dioničarskim ugovorom o strateškom partnerstvu prilikom kupnje prvog paketa dionica.

Prema pisanju današnjeg Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika, Uprava Ine idućeg bi tjedna mogla donijeti odluku o budućnosti dviju hrvatskih rafinerija, pri čemu je naizglednija odluka o prestanku rafinerijskih aktivnosti u Sisku, uz prenamjenu skladišnih kapaciteta u logističko-distributivni centar i pokretanje neke druge proizvodnje u prostorima sisačke rafinerije.

Prerada bi se nastavila u riječkoj rafineriji, koja bi krenula u drugu fazu modernizacije, uz ulaganja od 400 milijuna dolara. Ta je opcija, prema tvrdnjama medija, ocijenjena kao najrealnija varijanta restrukturiranja Inina rafinerijskog poslovanja.

Budući da je hrvatska Vlada u arbitraži tražila da se do završetka pregovora s MOL-om zaustave sve strateške odluke, u koje svakako spada i najava gašenja sisačke rafinerije, očekujem da će se drugi dioničari tome suprotstaviti i zaštititi vitalne gospodarske interese Hrvatske i brojna radna mjesta u Sisku, izjavila je Rilović.

Njezin sindikat već duže vrijeme upozorava da se planskim zanemarivanjem i lošim upravljanjem nekada velika profitabilna postrojenja za proizvodnju i preradu nafte uništavaju i gase.

"Cijela Hrvatska i njezini građani, poslovni partneri i sindikati moraju se probuditi i zaustaviti gašenje te strateške grane hrvatskog gospodarstva, jer uskoro će biti kasno", ističe Rilović.

Najavila je da će se INAŠ sindikalnim aktivnostima suprotstavili najavljenom gašenju rafinerije, dodajući kako to ipak još nije konačna odluka, jer će o tome Uprava tek raspravljati.

Danas su se oglasili i iz Ine ostavivši sve mogućnosti otvorenima

- INA provodi stratešku analizu postojeće situacije na rafinerijskom tržištu te analizu svog rafinerijskog sustava što je dio redovnog poslovnog procesa. U ovom trenutku sve mogućnosti vezane za potencijalne promjene u rafinerijskom poslovanju su otvorene. Ukoliko i kad relevantna tijela kompanije donesu odluku, ista će biti pravovremeno komunicirana javnosti - navode u kompaniji.

23. travanj 2024 23:12