Poslovna scena
StoryEditor

Hoće li Visia Croatica morati objaviti i ponudu za preuzimanje Imunološkog zavoda?

30. Travanj 2015.

Ukoliko Visia Croatica preuzme više od 25 posto Imunološkog zavoda, moglo bi se dogoditi da će morati objaviti ponudu za preuzimanje. Stoji to u priopćenju Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga.

“Hanfa napominje da će, sukladno članku 9. stavak 1. Zakona o preuzimanju dioničkih društava, za svakog tko stjecanjem dionica s pravom glasa društva Imunološki zavod prijeđe kontrolni prag (25%) nastati obveza objavljivanja ponude za preuzimanje, osim u slučaju postojanja koje od iznimki predviđenih člankom 14. Zakona o preuzimanju dioničkih društava. Članak 14 kao i cijeli zakon provjerite OVDJE

Spomenuti članak daje izuzetke od objavljivanja ponude za preuzimanje, kao što su stjecanje dionica nasljeđivanjem, diobom imovine tijekom razvoda braka, u postupku povećanja temeljnog kapitala izdavanjem dionica s odobrenjem Glavne skupštine, stjecanje dionica u stečajnom postupku i postupku predstečajne nagobe. No ključna je i ova odredba tog članka, koja bi se mogla odnositi na slučaj Visie Croatice i Imunološkog zavoda:

- stavak 13. - ako stekne dionice ciljnog društva radi sanacije ciljnog društva, izvan slučajeva iz točaka 6. i 12. ovoga stavka, pri čemu su ispunjeni sljedeći uvjeti:

– financijski položaj ciljnog društva je takav da je ozbiljno ugrožena sposobnost ciljnog društva da nastavi trajno poslovati,

– namjeravani stjecatelj je u mogućnosti i ima namjeru poduzeti mjere kojima će bitno doprinijeti sposobnosti ciljnog društva da nastavi trajno poslovati,

– namjeravani stjecatelj je dostavio Agenciji plan sanacije revidiran od strane ovlaštenog neovisnog revizora,

- Agencija je izdala odobrenje za korištenje ove iznimke, sukladno članku 14.a stavku 1. ovoga Zakona.

U priopćenju Hanfe nadalje stoji kako izvješćuje da aktivnosti koje poduzimaju društvo s ograničenom odgovornošću Visia Croatica i komanditno društvo Visia Croatica, a vezano za prikupljanje novca za stjecanje udjela u društvu Visia Croatica d.o.o. k.d., ne predstavljaju ponudu vrijednosnih papira javnosti u smislu odredbi Zakona o tržištu kapitala.

“Neovisno o navedenom, Hanfa ovim putem upozorava javnost da je, kao što je uobičajeno prilikom financijskih ulaganja, prije donošenja osobne odluke o uplati uloga u komanditno društvo Visia Croatica d.o.o. k.d. uputno detaljno proučiti sve relevantne informacije vezane uz to ulaganje, te se raspitati o mogućim rizicima vezanim uz navedenu uplatu, a sve u cilju potpunog razumijevanja ulaganja i izbjegavanja mogućih kasnijih prijepora između sudionika”, zaključuje se u priopćenju regulatora tržišta kapitala.

20. travanj 2024 08:41