Poslovna scena
StoryEditor

Horizont 2020: Otvoren prvi krug natječaja za istraživanje i inovacije

17. Srpanj 2014.

Prošli je tjedan otvoren prvi krug natječaja u sklopu sveobuhvatnog programa Europske unije za istraživanje i inovacije ‘Horizont 2020.’, vrijednog osamdeset milijardi eura.

Otvoreni natječaji žele ponajprije poboljšati život ljudi i ojačati konkurentnosti europske industrije, stoji u priopćenju Komisije, a 1,13 milijardi eura javnog novca pratit će jednak iznos privatnog sektora, odnosno sedam partnera koji sudjeluju u prvom krugu u prvih sedam projekata. Na natječaje se mogu prijaviti mala i srednja poduzeća, sveučilišta, istraživačke organizacije te druge zainteresirane organizacije, a najbolje projekte izabrat će stručnjaci s područja na kojima se natječu.

Privatno-javno partnerstvo Ukupna vrijednost investicija privatnih partnera (UCB, Intelligent Energy, Safran Group, Novozymes, STMicroelectronics, Siemens, ENAV) u inovacije i istraživanje sljedećih sedam godina bit će 19,5 milijardi eura, unutar kojih će doprinos EU od 7,3 milijarde omogućiti oslobođenje 12,2 milijarde eura iz privatnog sektora i država članica. Tih sedam javno-privatnih partnerstava bit će dopunjeno s još četiri javno-javna partnerstva država članica pa će ukupna vrijednost Inovacijskoga investicijskog paketa, skupa prijedloga koje je donijela Komisija prije godinu dana, narasti na 22 milijarde eura. - Samo ako se najbolji mozgovi iz znanosti, industrije, poduzeća, istraživačkih instituta i drugih organizacija udruže, moći ćemo se nositi s velikim izazovima koji nas očekuju. To je bit javno-privatnih partnerstava, udruživanje snaga kako bi se poboljšao život Europljana, otvorila radna mjesta i povećala konkurentnost - komentirao je predsjednik Europske komisije na odlasku José Manuel Barroso.

Moguća područja Područja na koja se odnose javno-privatna partnerstva uključuju razvoj nove generacije cjepiva, lijekova i tretmana poput novih antibiotika (projekt ‘Innovative Mecicines 2‘), ubrzanje komercijalizacije čistih i učinkovitih tehnologija u energiji i prijevozu (‘Fuel Cells and Hydrogen 2‘), razvoj čišćih, tiših zrakoplova s manjom emisijom ugljikova dioksida (‘Clean Sky 2‘), upotrebu obnovljivih prirodnih izvora u inovativnim tehnologijama (‘Bio-based Industries‘), jačanje europske elektroničke industrije (‘Electronic Components and Systems for European Leadership‘), razvoj boljih vlakova i željezničke infrastrukture kako bi se smanjili troškovi i poboljšao kapacitet, pouzdanost i točnost vlakova (‘Shift2Rail‘) te razvoj nove generacije sustava upravljanja europskim zračnim prostorom (‘SESAR 2020‘).

03. svibanj 2024 05:54