Poslovna scena
StoryEditor

Horizontov novac u 2014. i 2015. dobit će 1300 tvrtki

31. Srpanj 2014.

Od svih područja prepuštenih na milost i nemilost Europskoj uniji, europski fondovi sasvim su sigurno jedno od dražih poduzetnicima i građanima. Redovito dobro popunjeni, među rjeđim su funkcijama u okviru Unije koje proizvode vrlo konkretne i mjerljive efekte u gospodarstvu i svakodnevnom životu.

Najnovija skupina sretnika koji će okusiti čari tih izdašnih fondova uključuje 155 poduzeća iz 21 države odabranih za sudjelovanje u novom instrumentu namijenjenom malim, ali inovativnim poduzećima kreiranom u sklopu sveobuhvatnog programa Horizont 2020.

Istaknuli se Španjolci

Program Horizont vrijedan je ukupno 80 milijardi eura i posvećen je istraživanju i inovacijama, od čega će dobar dio otpasti upravo na mala i srednja poduzeća, koja će na raspolaganju imati oko devet milijardi nepovratnih sredstava. Svako od 155 odabranih u ovom krugu dobit će 50 tisuća eura kao pomoć za financiranje studije izvedivosti svoje inovacijske strategije, ali to nije sve, poduzeća će na raspolaganju imati i tri dana besplatnoga poslovnog uvježbavanja.

Prema priopćenju Komisije, u prvom krugu najviše su se istaknula španjolska poduzeća, koja su ponudila čak 39 na kraju odabranih prijedloga od ukupno zaprimljenih 2666, a na drugo i treće mjesto smjestila su se poduzeća iz Ujedinjenoga Kraljevstva i Italije. Instrument za mala i srednja poduzeća na raspolaganju će u sljedećih sedam godina imati tri milijarde eura dostupnih poduzećima u obliku grantova, odnosno nepovratnih sredstava u svrhu izrade studija izvedivosti i nakon toga demonstracijskih projekata. Poduzeća koja ponude koncepte spremne za investiranje moći će računati i na besplatno poslovno savjetovanje i druge pomoćne usluge.

Sljedeći rokovi

Iako je procedura prijavljivanja prilično jednostavna, za razliku od mnogih drugih, konkurencija je velika i samo najimpresivniji projekti usklađeni s kriterijima navedenima u radnom programu Horizonta 2020 ‘Inovacija u malim i srednjim poduzećima’ moći će se okoristiti novcem iz tog instrumenta. Prijave se primaju tijekom cijele godine, ali se evaluacija provodi četiri puta na godinu. ‘Rokovi’ za sljedeće evaluacije su 24. rujna i 9. listopada, a u Komisiji očekuju da će 645 projekata biti financirano tijekom ove i 670 tijekom sljedeće godine.

03. svibanj 2024 09:15