Poslovna scena
StoryEditor

Hoteli Dubrovačka Rivijera dobili kredit od 25 milijuna eura

20. Siječanj 2014.

Europska investicijska banka (EIB) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) sklopili su ugovor o kreditu od 25 milijuna eura namijenjenih financiranju ulaganja tvrtke Hoteli Dubrovačka Rivijera d.d. u modernizaciju i obnovu dva postojeća objekta i pratećih sadržaja na lokaciji Mlini te izgradnju novog hotela na lokaciji Srebreno, umjesto postojećeg koji je uništen tijekom rata.

Kako su danas izvijestili iz HBOR-a, ugovor su potpisali potpredsjednik EIB-a Dario Scannapieco te predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev, uz prisustvo ministra financija Slavka Linića koji je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom EIB-a i HBOR-a te vjeruje da će se ona nastaviti jednakim intenzitetom, a da će hrvatski gospodarstvenici iskoristiti povoljna sredstva koja im se nude.

Scannapieco, koji je od ljeta prošle godine zadužen u EIB-u i za financiranje poslova u Hrvatskoj, je istaknuo da će HBOR i dalje biti ključna ustanova EIB-a za suradnju u Hrvatskoj te pohvalio izvrsnu suradnju između stručnih službi HBOR-a i EIB-a.

Pripreme za odobrenje spomenutog kredita trajale su dugo, ali je dana pozitivna ocjena pa je EIB odobrio sredstva za unapređenje hotelske infrastrukture u Hrvatskoj koju, kako je istaknuo, smatra vrlo važnom za daljnji razvitak turizma i povećanje kvalitete kapaciteta.

Ocijenio je i da turistički sektor u Hrvatskoj ima veliki značaj s udjelom od 15 posto u BDP-u te veliki potencijal da potakne rast hrvatskog gospodarstva.

I Kovačev je najnoviji ugovor s EIB-om ocijenio važnim za hrvatski turizam dodavši da zahvaljujući odličnoj suradnji s EIB-om HBOR može osigurati povoljna sredstva za ulaganja hrvatskih poduzetnika što će otvoriti i nova radna mjesta te povećati turističku konkurentnost Hrvatske.

Iz HBOR-a napominju i da je ovaj kredit nastavak uspješne suradnje HBOR-a s EIB-om koja je počela 2001., od kada je do sada, uključujući i ovaj najnoviji, zaključeno ukupno 10 ugovora o financiranju u ukupnom iznosu od gotovo 1,4 milijarde eura čime je financirano više od 2.100 projekata.

Kreditom od spomenutih 25 milijuna eura financirat će se polovica ukupne investicije od oko 50 milijuna eura koliko je vrijednost radova na modernizaciji i obnovi hotela i infrastrukture na lokacijama Mlini i Srebreno kod Dubrovnika, što je tvrtka Hoteli Dubrovačka Rivijera, u većinskom vlasništvu kompanije HUP-Zagreb, najavila još krajem 2012.

Riječ je o hotelima Astarea i Mlini, s pratećim bungalovima, u Mlinima te Hotelu Orlando s pet vila u Srebrnom, čijim bi dovršetkom Župa Dubrovačka te cijeli hrvatski turizam dobio jedinstven cjelovit resort.

02. svibanj 2024 09:00