Poslovna scena
StoryEditor

HPB isplatio božićnice pa tražio od radnika da ih vrate

03. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

Hrvatska poštanska banka (HPB) svojim je radnicima najprije isplatila božićnicu, pa ju je povukla, piše Poslovni.hr

Na temelju kolektivnog ugovora iz srpnja, radnicima je 19. prosinca isplaćeno1000 kuna, no dva dana kasnije isplata je obustavljena, a od radnika je zatražen povrat novca. Obustava božićnica za koje je banka trebala izdvojiti nešto više od milijun kuna (plus doprinosi), dogodila se dan nakon što je u Narodnim novinama osvanuo propis kojim se u javnim službama uskraćuje isplata božićnice. 

Premda HPB nije javna tvrtka, niti posluje u minusu poput brojnih drugih državnih gubitaša, Uprava je odustala od božićnica jer se takva odluka nametnula kao normalna reakcija na gospodarsko stanje u državi, doznaje Poslovni.hr iz krugova bliskih banci.Takvu logiku ne podržavaju, međutim, sindikati.

- Ugovori, što uključuje i kolektivni, su sveto pismo i tu su da se poštuju - rekla je pravna savjetnica u Sindikatu bankovnih i financijskih djelatnika (SBF) Željka Obradović. Posrijedi je, kaže, bila jednostrana odluka Uprave. - Mi se s njom ne slažemo, inzistiramo na ispunjenju obveza iz kolektivnog ugovora - rekao je predsjednik SBF-a Petar Perković te potvrdio kako je zatražen sastanak s Upravom. 

04. svibanj 2024 09:48