Poslovna scena
StoryEditor

HPB je predvodnik kunskoga kreditiranja, koje postaje sve dominantnije

05. Studeni 2015.

[gallery columns="5" ids="226555,226556,226557,226558,226559"]

Da štediše uporno žele hrvatsku banku kao svojevrsno utočište od stranoga kapitala, dokazuju i HPB-ovi rezultati poslovanja. Unatoč manjku kapitala, zahtjevima regulatora da izdvoje dodatnih pola milijarde kuna rezervacija i dokapitalizaciji broj klijenata, štednja i dobit – rastu! U prvih devet ovogodišnjih mjeseci dobit je rekordna: operativna iznosi 258 milijuna kuna, neto dobit 107 milijuna.

Nova uprava ima prilično ambiciozne planove koji uključuju i nikada do kraja realizirani projekt suradnje s Hrvatskom poštom. Iako o planiranim brojkama prvi i drugi čovjek banke – predsjednik Uprave Tomislav Vuić i član Uprave Domagoj Karadjole, zadužen za rizike – nisu željeli detaljno, njihov je plan amenovala čak i Europska komisija.

• Koliko rezultati u prvih devet ovogodišnjih mjeseci imaju veze s dokapitalizacijom i koliko je ona pomogla (ili nije) u ‘bildanju’ rezultata?

Vuić: – Naši dobri rezultati nisu povezani s dokapitalizacijom. Posljedica su našega rada na podizanju kvalitete i učinkovitosti unutar banke, optimiranju troškova i rada s klijentima na tržištu. Uspješno provedena dokapitalizacija spriječila je sanaciju banke. To su, mogli bismo reći, minimalni tehnički uvjeti, a ne sredstvo za ‘bildanje’ rezultata. Karadjole: – S dokapitalizacijom smo stalno unapređivali učinkovitost poslovanja. U kratko smo vrijeme smanjili dio troškova, 1. listopada ove godine počeli smo reorganizaciju te podizali prihode, posebno u dijelu poslovanja s građanima. Omjer troškova i prihoda smanjen je sa šezdeset posto na 54,8 posto u samo devet mjeseci.

• Koliko ste vremena kupili dokapitalizacijom? Ona je bila potrebna zbog regulatora, no je li to dovoljno za nov razvojni ciklus? Prema rezultatima poslovanja zaključujem da se u novi ciklus zapravo već krenulo i da se ne mirite s trenutačnom pozicijom.

Vuić: – Dokapitalizacija nije kupovanje vremena. Likvidnosno smo i prije dobro stajali, a viša razina kapitala bila je potrebna zbog regulatora, ali i stvarne stabilnosti. Današnja razina, uz pripis dijela dobiti koju planiramo ostvarivati, dovoljna je za idućih nekoliko godina. Trebali bismo znatno prebacivati planove da nam zatreba dodatnoga kapitala. ‘Status quo’ sigurno nam nije cilj, a ni svi mi u Upravi nismo zato došli u banku . Karadjole: – Imamo dovoljno kapitala za rast u idućih nekoliko godina, a razvojni se planovi velikim dijelom odnose i na modernizaciju banke, digitalizaciju, nove tehnologije i prodajne kanale, bolje upravljanje rizicima i odnose s klijentima. Započeli smo nekoliko velikih projekata kojima planiramo znatno unaprijediti bankino poslovanje i omogućiti nam veću akviziciju klijenata.

• Koji su daljnji koraci/planovi u privatizaciji?

Vuić: – O daljnjoj privatizaciji odlučuje vlasnik. U planu predstavljenom Europskoj komisiji drugi je korak naveden za 2018. Sad imamo malo više od 25 posto privatnih dioničara, a ostatak je dionica izravno ili neizravno u vlasništvu države. Karadjole: – Privatni dioničari dobar su pokazatelj bankina potencijala i vrijednosti. Dvadeset pet posto znatan je udjel koji može potaknuti bolju primjenu načela tržišnoga pristupa i ostvarivanje rezultata. Europska komisija željela bi da za nekoliko godina omjer bude obrnut.

Cijeli intervju možete pročitati u novom broju Lidera.

26. travanj 2024 04:28