Poslovna scena
StoryEditor

HPB posluje stabilno

06. Lipanj 2012.

Hrvatska poštanska banka (HPB) posluje stabilno, radi se o stabilnoj, sigurnoj i stručno vođenoj banci, navodi Hrvatska narodna banka (HNB) u današnjem priopćenju kojim reagira na tekst objavljen u jednim dnevnim novinama.

- Prema svim bitnim pokazateljima HPB posluje stabilno, stopa adekvatnosti kapitala te banke na dan 31. prosinca 2011. godine bila je 14,20 posto (dakle, viša od zakonski propisane), ukupni jamstveni kapital iznosio je 1,49 milijardi kuna a ukupna aktiva 16,4 milijarde kuna. Nakon dolaska nove uprave 2009. godine poduzeto je niz mjera na stabilizaciji poslovanja i možemo reći da se radi o stabilnoj, sigurnoj i stručno vođenoj banci, ističu iz HNB-a. Navode da su, iako o tijeku i nalazima svojih supervizorskih aktivnosti - iz razumljivih razloga i sukladno međunarodnoj praksi - ne izvještavaju javnost, smatrali potrebnim i opravdanim reagirati na tekst objavljen danas u business.hr-u.

HNB, navodi se u priopćenju, kontinuirano prati poslovanje svih banaka koje posluju u Hrvatskoj, putem izravnih nadzora ili temeljem izvješća koje su banke dužne periodično dostavljati središnjoj banci. Hrvatska poštanska banka dostavila je HNB-u u propisanom zakonskom roku svoje revidirano financijsko izvješće o poslovanju u 2011. godini, revidirano od strane ovlaštene revizorske tvrtke Deloitte. Ključni pokazatelji iz tog izvješća objavljeni su na web stranici središnje banke i dostupni su svim zainteresiranima, navode iz HNB-a. U priopćenju se također navodi da u skladu s uobičajenim postupanjem supervizije, u okviru redovnog plana "terenskog" nadzora banaka, od sredine veljače traje proces nadzora nekoliko banaka, pa tako i HPB-a.

Prema propisanoj supervizorskoj proceduri, nacrt zapisnika o nalazima izravnog nadzora dostavlja se banci o kojoj se radi i ona ima pravo na takav nalaz u propisanom roku dati svoja objašnjenja i prigovore, koji se potom pobliže analiziraju u središnjoj banci. Taj postupak je upravo u tijeku, ističu iz HNB-a.- Ovisno o ishodu, središnja banka odlučuje je li u banci potrebno poduzimanje bilo kakvih mjera za usklađivanje poslovanja s važećom regulativom". Sukladno tome, "nedopustivo je javno iznošenje bilo kojeg dokumenta iz domene supervizije bez dopuštenja HNB-a, a napose kad se i ne radi o konačnom dokumentu", zaključuje se u priopćenju HNB-a. Dnevni list "business.hr" u svom tekstu uz ostalo navodi da je Uprava HPB-a lažno prikazala poslovanje banke za prošlu godinu, a pritom se poziva na izvještaj o nadzoru HPB-a (od strane revizora HNB-a) kojeg je, kako navode, taj list dobio na uvid.

18. travanj 2024 07:10