Poslovna scena
StoryEditor

HPB prva banka u projektu e-Građani

14. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

HPB je prva banka čija infrastruktura (token i mToken) građanima omogućava dobijanje vjerodajnice potrebne za korištenje sustava e-Građani i pristup brojnim e-uslugama, priopćili su danas iz ove banke.

Banka je potpisala sporazum s Ministarstvom uprave i FINA-om o ulasku u projekt e-Građani te je korisnicima svog internetskog bankarstva omogućila bržu komunikaciju s javnom upravom i besplatno zaprimanje i provjeru brojnih dokumenata, obavijesti i informacija koje izdaju tijela javnog sektora bez dodatnih zahtjeva i potpisivanja dokumentacije. Riječ je o izvodima iz matičnih knjiga, zahtjevima za elektroničku radnu knjižicu, mogućnosti provjere porezne kartice i podataka u registru birača, primanju informacija o isteku osobnih dokumenata, očekivanom iznosu mirovine, pristupu burzi rada i mogućnosti objave životopisa, pristupu roditelja e-Dnevniku te brojnim drugim dokumentima i uslugama čiji se broj stalno povećava.

Projekt e-Građani pokrenula Vlada RH kako bi građanima omogućila što jednostavnije i brže usluge javne uprave. Važnu komponentu tog projekta predstavlja Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav (NIAS) koji omogućava komunikaciju s javnim sektorom korištenjem elektroničkih vjerodajnica, a od sada su i HPB vjerodajnice uključene u sustav za prijavu na e-usluge.

25. travanj 2024 15:02