Poslovna scena
StoryEditor

Hrvatice ‘zarobljavaju’ menadžere u Hrvatskoj

28. Srpanj 2014.

Voze se Bill Clinton i njegova supruga Hillary Amerikom i malo prije benzinske postaje ponestane im goriva. Bill pita: ‘Što sad?’, a Hillary kaže da će ona srediti situaciju.

Uđe u benzinsku i nakon duljeg zadržavanja izađe s prodavačem, srdačno se izgrli i izljubi s njim te se vrati do automobila s kanisterom benzina. Bill je upita: ‘Di si do sada? Tko je onaj lik s kojim si se tako srdačno pozdravila?’ ‘Ma, to je jedan moj bivši iz srednje škole’, kaže Hillary. ‘Vidiš, da si ostala s njim, sad bi bila žena prodavača na benzinskoj’, dobaci Bill. ‘Srećo, da sam ostala s njim, sad bi on bio predsjednik SAD-a’, odvrati Hillary.

Vic je malo stariji, glavni likovi izašli su iz mode, no prilično dobro ocrtava priču o strancima koji su nakon isteka mandata u velikim multinacionalkama odlučili ostati u Hrvatskoj. Toliko ih je malo da se mogu nabrojiti na prste jedne ruke i gotovo svaki ima isti razlog ostanka - Hrvaticu. I trenutačno najmoćniji stranac u Hrvatskoj Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine, hrvatski je zet i osim poslovnih interesa u Hrvatskoj je našao sreću u ljubavi. Helmut Fenzl, predsjednik Uprave Spara, ovamo je došao prije deset godina, oženio je Hrvaticu i dobio sina, zato je ovdje njegova budućnost bez obzira na karijeru. Nekadašnji najjači stranac u Hrvatskoj Karl Heinz Truskaller, bivši predsjednik Uprave Hypo Alpe-Adria banke, otkad je prije sedam godina odstupio s te funkcije, razvio je u Hrvatskoj nekoliko poslovnih prilika i danas ima tri tvrtke: K.H.T. konzalting, Histria nekretnine i Comfort and Life, koja se bavi maloprodajom obuće i proizvoda od kože. I njegov nasljednik Markus Ferstl, kojem je ove godine završio mandat u Hypo banci, namjerava ostati u Hrvatskoj, no trenutačno nije dostupan za detaljna objašnjenja svojih planova.

Svoje hrvatske i međunarodne kontakte stranci danas vrlo vješto iskorištavaju u vlastitom biznisu, a s obzirom na tehnološki napredak mogu komunicirati s cijelim svijetom i raditi bilo gdje. Najčešće se odlučuju na konzultantski biznis, upoznati su s prilikama koje je netko drugi propustio i vjeruju da mogu kapitalizirati međunarodna iskustva. Konzultacijama se bavio i bivši američki veleposlanik William Montgomery, živio je na relaciji Srbija - Hrvatska i savjetovao nekadašnjeg hotelijera Gorana Štroka čije se poslovno carstvo urušilo. Povezao se i s Ivanom Čermakom te neko vrijeme bio u Upravi Crodux plina, nakon čega mu se gubi svaki trag. Poznati je ‘hrvatski’ konzultant i Jurgis Vytautas Oniunas, u široj javnosti još poznatiji kao suprug ministrice Vesne Pusić. Taj Amerikanac litavskog podrijetla ima konzultantsku tvrtku Ascendant Capital Advisors u Londonu i Zagrebu i bavi se pronalaženjem strateških ulagača za privatne hrvatske tvrtke. Više je puta u javnosti izrazio nezadovoljstvo korupcijom i hrvatskom administracijom, i državnom i lokalnom, što je pomalo apsurdno s obzirom na utjecaj njegove supruge.

Jorn Pedersen

Većina menadžera koji su ostali dolaze uglavnom s germanskih i skandinavskih područja. Među njima su i Uwe Gregorius, koji je nekoć vodio Siemens, Robert Groeneweg, koji je postavio Heineken u regiji te Jorn Pedersen, kojem je ovih dana istekao mandat člana Uprave u Podravci. Nakon dugogodišnjeg boravka na sigurnim položajima zanimljivo je čuti njihovo stajalište o Hrvatskoj sada kada pokreću vlastiti biznis. Pedersen je u Hrvatsku došao 2003. kao Carlsbergov direktor, bio je prije Podravke član Nadzornog odbora Belupa, a ove godine otvorio je tvrtku Pedersen Consulting. Njegov budući konzultantski biznis orijentirat će se na tržište konsolidacije u pojedinim industrijama u Hrvatskoj i regiji te privlačenje ulagača.

- Mogu pomoći u razvoju, posebice manjim i srednjim tvrtkama, bilo članstvom u nadzornim odborima bilo pojedinačnim savjetovanjem. Moja je poslovna misija da razvijam biznis i pomažem pri upravljanju poslovnim procesima strateški i operativno. U Hrvatskoj i zemljama u kojima sam živio imam mnogo kontakata i namjeravam ih iskoristiti u budućem biznisu - najavljuje Pedersen, koji se također nada da će sada imati i više vremena za kulturu, čitanje, pa čak i pisanje te da će imati prilike posvetiti se humanitarnom radu.

Poduzetnike u Hrvatskoj okarakterizirao je kao vrlo sumnjičave, što loše utječe na razvoj gospodarstva. U redovima hrvatskih poduzetnika trebamo, kaže, heroje koji će promijeniti takvo stajalište.

- Živio sam u Africi, Aziji, Rusiji, Bugarskoj, Turskoj i povremeno Danskoj, gdje sam i rođen, no u posljednjih dvadeset godina više sam se puta vraćao Hrvatskoj. Razumijem ljude, povijest, kulturu, imam i dobar osjećaj za ovdašnje prilike. Kao apolitična osoba izvana, koja voli Hrvatsku, ima trideset uspješnih godina u međunarodnom biznisu, mislim da imam dovoljno sastojaka za kombiniranje međunarodnih i lokalnih iskustava. Ne vidim razloge zbog kojih bih napustio ovu zemlju sada kada postoji toliko poslovnih prilika i kad sam sretan u privatnom životu - objašnjava Pedersen, koji je u braku s hrvatskom suprugom Sanjom.

Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Lidera. Možete ga pročitati na iPadu, a aplikaciju s pomoću koje ga možete kupiti skinite OVDJE. Tiskano izdanje možete kupiti na prodajnim mjestima koja možete pronaći OVDJE.

23. travanj 2024 22:22