Poslovna scena
StoryEditor

Hrvatska ima previše ministarstava za gubljenje vremena

28. Svibanj 2015.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Za sebe kaže da je kao Don Quijote jer već 30-ak godina radi na povezivanju znanosti i gospodarstva. Ne gubi optimizam ni vjeru u promjene, a u mirovinu će otići, otkriva nam, kad završi sve projekte u koje je uključen.

Lean Inicijativa i pametne tvornice samo su neki od njih. Jedan je od rijetkih profesora koji više vremena provodi u tvorničkim halama nego u uredu i koji studentima prenosi iskustva iz realnog sektora. I taj pristup savjetuje svima. Čak i političarima. Prof. dr. sc. Ivica Veža, šef Katedre za industrijsko inženjerstvo na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB), svakako je jedinstvena pojava. A njegova razmišljanja zanimljiva su baš kao i on.

• Kakva su dosadašnja iskustva Lean Inicijative Hrvatske i o čemu je riječ?

– Lean-menadžment novi je organizacijski koncept čije su osnove potekle iz Toyotinoga proizvodnog sustava. To je odgovor na probleme s kojima se danas susreću tvrtke. On se bori protiv svih vrsta gubitaka, što podrazumijeva borbu protiv zaliha, škarta, nepotrebnih kretanja i sl. Danas je to top tema u zdravstvu, turizmu, financijskom sektoru, stoga taj koncept tim prof. dr. sc. Nedeljka Štefanića s Fakulteta strojarstva i brodogradnje iz Zagreba i moj tim s FESB-a pokušavaju implementirati u hrvatskim tvrtkama.

• Uspijevate li?

– Do sada smo radili na projektima u Hrvatskoj i BiH u raznim sektorima, od proizvodnih do uslužnih. Končar-energetski transformatori, Potomac, Novi Feromont, Dalekovod proizvodnja, FEAL, Jadranska banka, Županijske ceste zagrebačke županije, Klinički bolnički centar Zagreb, samo su neke od tvrtki koje su uvele lean-koncept.

• Je li javna uprava pokazala interes za uvođenje lean-koncepta?

– Taj se koncept može primijeniti u svim djelatnostima. Danas se u SAD-u osim u proizvodnim tvrtkama i bolnicama primjenjuje u državnoj upravi i na sveučilištima. Lani smo s našim timom bili kod tadašnjeg predsjednika Ive Josipovića. Pitao nas je može li se lean-menadžment uvesti u vladu. Rekli smo mu da to nije nikakav problem i pokazali svoj koncept. Kad je vidio koncept, bio je iznenađen jer pretpostavlja manje ministarstava. No, rekao sam mu tada, ako ćemo za svakog tko lijepi plakate za voljenu stranku postaviti jedno ministarstvo, onda možemo imati i ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena kao u stripu ‘Alan Ford’. Hrvatska treba, a i Europa nas tjera na to, strukturne reforme. Lean je idealna metodologija kojom se može doći do toga da javna uprava odgovara svojim građanima. Kupac, zvao se on građanin, pacijent ili student, nije i ne smije biti predmet našeg iživljavanja, nego centar cijelog sustava.

Cijeli intervju možete pročitati u noom broju Lidera.

25. travanj 2024 11:14