Poslovna scena
StoryEditor

Hrvatska pošta lanjskom dobiti pokriva ranije gubitke

15. Lipanj 2016.

Glavna skupština Hrvatske pošte odlučila je u srijedu da se prošlogodišnja neto dobit u iznosu od gotovo 164 milijuna kuna upotrijebi za pokriće ranijih gubitaka, kao i da se bivšoj Upravi i Nadzornom odboru ne daju razrješnice za vođenje tvrtke u 2015. godini.  Jedini dioničar Hrvatske pošte je država, čiji su predstavnici na današnjoj glavnoj skupštini odlučili da se 163,9 milijuna kuna dobiti nakon oporezivanja ostvarene u 2015. godini rasporedi za pokriće prenesenog gubitka iz prethodnih godina.

U izvješću o poslovanju Hrvatske pošte u 2015. godini navodi se da je lanjski rezultat najbolji od razdvajanja pošte i telekomunikacija, a "rezultat je stabilizacije temeljne djelatnosti, stvaranja novih izvora prihoda, aktivacije nekretnina i optimiranja broja zaposlenih".

Tako se u izvješću nabraja da je u poštanskom poslovanju, kao temeljnoj djelatnosti, Hrvatska pošta lani povećala svoj tržišni udio sa 70 na 81 posto, uz rast prihoda od poštanskih usluga za 5 posto u odnosu na 2014. godinu. Istodobno je zabilježen pad prihoda od financijskih usluga, odnosno platnog prometa, za približno 4 posto. Od prodaje nekretnina ostvareno je 80,9 milijuna kuna prihoda, a na pozitivan je rezultat značajno utjecalo i to što je Hrvatska pošta lani, temeljem Zakona o poštanskim uslugama, ostvarila pravo na "naknadu nepravednog financijskog opterećenja zbog obveze pružanja univerzalne poštanske usluge u iznosu od 82 milijuna kuna", stoji u izvješću o poslovanju.

Na današnjoj je glavnoj skupštini odlučeno i da se ne da razrješnica bivšim članovima Uprave - Alenu Premužaku, koji je bio predsjednik Uprave Hrvatske pošte od početka 2015. do kraja studenog 2015. godine, Ivici Kranjčiću, koji bi u tom istom razdoblju bio član Uprave, a od 1. do 31. prosinca 2015. predsjednik Uprave, kao i Ranku Marinoviću, koji je u 2015. bio član Uprave.  Razrješnicu nisu dobili niti članovi Nadzornog odbora Hrvatske pošte Drago Davidović, Drago Šerić, Hrvoje Crnić i Želimir Piberčnik, kojima je mandat istekao 25. travnja ove godine.  Umjesto njih, na sjednici skupštine održanoj prošli tjedan u NO Hrvatske pošte imenovani su Ivančica Urh, Ante Sučić, Stanko Gačić, Zlatko Babić i Mato Regvar, koji će biti na tim funkcijama do okončanja postupka izbora novih članova u skladu s vladinom Odlukom o uvjetima i postupku za izbor i/ili imenovanje kandidata za članove nadzornih odbora u trgovačkim društvima od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku.

Na toj je sjednici skupštine predloženo i Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture da pokrene postupak odabira kandidata za predsjednika i članove Uprave Hrvatske pošte putem javnog natječaja.

Naime, na dan kada je istekao mandat bivšim članovima NO-a, istekli su i mandati tadašnjem predsjedniku i članu Uprave Ivici Kranjčiću i Ranku Marinoviću te je od kraja travnja Josip Udiljak jedini član Uprave Hrvatske pošte.

24. travanj 2024 06:57