Poslovna scena
StoryEditor

‘Hrvatska se nije strateški opredijelila za industrije koje imaju potencijal‘

28. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Otvarajući 4. Liderov Klub izvoznika na temu ‘Kakve olakšice za istraživanje i razvoj trebaju izvoznici‘, glavni urednik Lidera, Miodrag Šajatović, istaknuo je kako će izvoz kad-tad postati prioritet, no da Vlada u prvih šest mjeseci još ništa nije učinila u smislu izvoza.

- Izvoz još ni jednom nije bio tema niti jedne sjednice Vlade. Ipak, ocjena izvozne klime u Liderovu klubu izvoznika podignuta je zaslugom ministra Mimice koji se angažirao oko CEFTA-e, kao i predsjednika Josipovića koji je počeo spominjati izvoz te ministra Linića koji ističe važnost izvoza, iako je još uvijek osamljen u Vladi- pojasnio je Šajatović.

Manuela Tašler, zamjenica glavnog urednika Lidera, prezentirala je statističke podatke o izvozu i uvozu, te istaknula kako je Hrvatsku od još većeg pada spasio izvoz zlata - ne izvoz monetarnog zlata, nego zlata otkupljenog od građana u obliku prstenova, lančića... Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle, kompanije koja je bila domaćin ovog Kluba izvoznika, istaknula je kako je zabrinjavajuće da je udio visokotehnološkog proizvoda u hrvatskom industrijskom izvozu jedva četiri posto.- Hrvatska se nije strateški opredijelila za industrije koje imaju potencijal za razvoj, a među njima je sigurno ICT industrija, jer sve zemlje koje su visoko konkurentne imaju razvijenu tu industriju- rekla je Kovačević zaključivši kako u Hrvatskoj postoji deklarativna svijest da se treba konkretno strateški odrediti, ali potrebne su konkretne mjere za podizanje konkurentnosti - od rasterećenja cijena rada do povećavanja ulaganja za razvojno-istraživačke aktivnosti koje u Hrvatskoj iznose samo 0,7 posto BDP-a.

Saša Zelenika, pomoćnik ministra za znanost i tehnologiju, napomenuo je pak kako su startne pozicije dosta loše te da će trebati vremena dok se stvari ne pokrenu u drugom smjeru. Hrvatska, rekao je, ima puno strukturnih problema koji ne olakšavaju stvar.- Trenutno smo na 76. mjestu po konkuretnosti od 140 zemalja, a po inovativnosti na 30. mjestu od 34 zemlje. Imamo sedam patenata na milijun stanovnika dok je prosjek u EU 27 čak 116 - nabrojio je Zelenika, zaključivši kako će za promjenu situacije uistinu trebati imati strpljenja.

18. travanj 2024 20:47