Poslovna scena
StoryEditor

Hrvatska tvrtka ruskog porijekla dioničar u nuklearki u Finskoj

02. Srpanj 2015.
Piše:
lider.media

Hrvatska kompanija Migrit solarna energija, članica Migrit grupe bez iskustva u nuklearnom biznisu, postala je manjinski dioničar u finskoj tvrtki Fennovoima koja bi u Finskoj trebala graditi nuklearnu elektranu Hanhikiviki 1 snage 1.200 MW

Glavni izvođač radova je podružnica ruskog Rosatoma, a trošak gradnje elektrane procjenjuje se na šest milijardi eura. Rosatom je tako u posljednji trenutak našao način kojim može zamijeniti na nuklearnoj elektrani Hanhikivi finski koncern Fortum koji je izašao iz projekta nakon neuspjeha u pregovorima s Gazpromom, javlja portal energetika-net.

Fennovoima, u kojoj finska tvrtka Voimaosakeyhtiö ima većinski udio, obavijestila je finsku vladu da je Migrit Energija stekla gotovo devet posto udjela u projektu. Naime, nakon što je konstatirano da će Rosatom kao 35-postotni partner u projektu biti glavni izvođač radova i ujedno proizvođač reaktora, finski parlament je zatražio da 60 posto vlasništva u projektu imaju kompanije koje su domicilne u EU. To je ujedno i uvjet da se nastavi s procesom izdavanja dozvola u skladu sa zakonodavstvom. Kada je taj zahtjev postavljen, u tvrtku Fennovoima uključio se veći broj dioničara, a Migrit solarna energija je prema veličini udjela najznačajniji.

Finland Times, pozivajući se na finsko ministarstvo gospodarstva, piše da će uslijediti provjera kompanije Fennovoima, a ako se ustanovi da uvjet vlasništva i drugi detalji nisu kako je država tražila, bit će odbijen zahtjev za izdavanje dozvole za gradnju nuklearke koji je predan 30. lipnja.

Migrit solarna energija je hrvatska tvrtka u vlasništvu ruskog državljanina Mikhaila Zhukova, osnovana 2011. s ciljem ulaganja u obnovljive izvore energije. Jedini projekt koji su do sada završili je FN elektrana Orahovica-1. Migrit solarna energija imala je 2014. prihode 1,4 milijuna kuna, neto dobit iznosila je 157,6 tisuća kuna, dok je tvrtka Migrit energija bez prihoda i u minusu. Na njihovom službenim web stranicama stoji informacija da planiraju uložiti 40 do 53 milijuna eura u OIE u Hrvatskoj. Reuters je javio da je hrvatska tvrtka pod preispitivanjem finskih vlasti te da ostaje nejasno kako tako mala tvrtka može prikupiti dovoljan kapital za sudjelovanje u tako velikom projektu.   

Vrijednost njihovog uloga, piše energetika-net, iznosi 158,5 milijuna eura, a u Migritu kažu da će se financirati u suradnji s financijskim institucijama EU koje već imaju iskustvo u podržavanju energetskih objekata.

- Hanhikiviki 1 najmodernija je nuklearna elektrana koja će imati iznimnu važnost na energetskoj karti Europe, čime bi se Migrit grupa, a time i Hrvatska, pozicionirali kao važniji sudionici na europskom energetskom tržištu. Realizacija ovakve investicije bi sasvim sigurno utjecala i na pozitivna kretanja hrvatskog BDP-a te pridonijela stabilnosti energetskog sustava – rekli su portalu u Migritu.

Ministarstvo gospodarstva dalo je načelnu podršku tvrtki Migrit, a ostalo su odluke privatnih tvrtki i odluke finskih projekata, izjavio je u četvrtak ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak komentirajući uključenost tvrtke Migrit u projekt izgradnje nuklearne elektrane u Finskoj, čije vlasti istražuju stoji li iza hrvatske tvrtke ruski kapital.

- Niti želim, niti mogu utjecati na odluke privatnih tvrtki. Nebrojene puta dali smo načelnu suglasnost i podršku tvrtkama koje mogu unaprijediti suradnju između Hrvatske i neke druge europske tvrtke. Naravno, tako je u pismu načelne podrške izneseno da se daje podrška sukladno pozitivnim propisima Hrvatske i, u ovom slučaju, Finske. Ostalo su privatne odluke i odluke finskih projekata, kazao je Vrdoljak novinarima ispred Banskih dvora

Europski zeleni reagirali su priopćenjem u kojem stoji da je Rosatom u projektu uključio ‘sumnjivog‘ hrvatskog partnera, bez ikakvog iskustva u nuklearnom biznisu i gotovo bez ikakvog kapitala. Ističu da vjeruju da će finske vlasti detaljno istražiti taj ‘neočekivan dogovor‘ kako bi se isključile moguće ‘ruske veze‘ jer je to u nacionalnom interesu.

Elektrana bi se trebala početi graditi 2018., a s proizvodnjom bi u mrežu trebala ići 2024.

20. travanj 2024 07:04