Poslovna scena
StoryEditor

Hrvatske tvrtke moraju ići izvan Europe, onamo gdje su velike stope rasta

04. Travanj 2013.

Kada pomislite na konkurentnost, jedna od najrelevantnijih osoba na svijetu koja može dati upućen odgovor o toj temi jest Stephane Garelli.

Profesor je u poslovnoj školi International Institute for Management Development (IMD) i na sveučilištu u Lausanni. Profesor Garelli predvodi tim koji stvara ‘Godišnjak svjetske konkurentnosti‘, pa iz prve ruke može reći zašto je Hrvatska 57. od 59 zemalja na listi ‘Godišnjaka‘ i što možemo učiniti da napredujemo na listi kojom se koristi i domaće Nacionalno vijeće za konkurentnost. Garelli, koji će biti i jedan od glavnih govornika na skoroj Windays konferenciji u Umagu, za Lider govori o tome kakve je promjene donijela recesija i što bi Hrvatska trebala učiniti da se pomakne s dna IMD-ove ljestvice konkurentnosti. 

• Što bi Hrvatska trebala učiniti da bude prepoznatljiva u globalnim okvirima?

- Glavna je opasnost za Hrvatsku to što se, iako sada i službeno ulazi u Europsku uniju, drži samo europskog tržišta. Mora se ići izvan granica Europe jer su ondje velike stope rasta. Takvu su pogrešku počinile mnoge zemlje poput Slovenije ili Portugala. Švicarska je, s druge strane, vrlo diverzificirana kad je riječ o izvozu u Europu i izvan nje i upravo je ono tržište izvan Europe spasilo našu ekonomiju u ovom trenutku. Nužno je imati balansiranu strategiju, misliti europski ne znači da ne vidite ostatak svijeta. Ne treba bježati od europskog tržišta kojeg ste sada dio, ali treba znati i da je to tržište s jakom konkurencijom i da se onamo često može ići samo s niskom cijenom, što dugoročno nije dobra strategija. Hrvatska ima dobre kontakte s ostatkom Mediterana i Europe i to može biti zanimljiva strategija. Hrvatski poduzetnici trebali bi ići i na druge kontinente jer je kod malih zemalja dobro to što trebate osvojiti samo mali dio nekoga velikog tržišta poput Kine ili Indije da biste imali velik utjecaj na domaće gospodarstvo. Ne morate biti veliki igrač, nego mali igrač na velikom tržištu.

Garelli u intervjuu govori i o tome koje će tvrtke izaći kao pobjednice i ove krize, potencijalima Hrvatske te kako privući investitore u zemlju s kreditnim rejtingom na razini smeća.

20. travanj 2024 13:55