Poslovna scena
StoryEditor

Hrvatski menadžeri radije ostaju kod kuće

23. Lipanj 2015.

Dok se u Hrvatskoj govori o masovnom egzodusu radne snage u inozemstvo, hrvatski menadžeri radije ostaju kod kuće. Tako barem kažu čelnici najvećih hrvatskih tvrtki Emil Tedeschi i Zvonimir Mršić koji su se na HUP-ovu Danu poduzetnika požalili da im je vrlo teško u Hrvatskoj naći menadžere spremne na rad u inozemstvu, primjerice u Moskvi ili Hamburgu.

Stoga će, kako su rekli, biti prisiljeni u svojim tvrtkama i predstavništvima na drugim tržištima regrutirati strane menadžere.

U Hrvatskoj već desetljećima posluju multunacionalke u kojima već postoji tradicija mobilnosti, a tridesetak hrvatskih tvrtki u internacionalizaciju je krenulo u posljednjih deset godina i tu tradiciju tek treba stvoriti.

Danas je Hrvat koji radi u Njemačkoj ravnopravan Nijemcu, barem na papiru. Zakoni EU možda mogu olakšati postupak odlaska na rad u inozemstvo, ali nisu presudni za donošenje takve važne životne odluke. Lako je reći: ‘Osvojit ćemo Poljsku ili Rusiju‘, no kako uspjeti a da ne prođete kao Napoleon pred Moskvom?

Cijeli tekst možete pročitati u novom broju tjednika Lider koji je zbog blagdana na kioscima već u srijedu, 24. lipnja

19. travanj 2024 14:38