Poslovna scena
StoryEditor

Hrvatski privatni sektor treba početi aktivno sudjelovati na javnim natječajima u regiji

15. Listopad 2013.

Grupacija Svjetske banke danas je jedan od ključnih globalnih multilateralnih partnera za financiranje razvoja, što je posredno i kanal za plasiranje roba i usluga na međunarodno tržište, istaknuto je na seminaru "Poslovne mogućnosti za hrvatske tvrtke kroz sustav Grupacije Svjetske banke" u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Viša ekonomistica za Hrvatsku u Uredu Svjetske banke u Hrvatskoj Sanja Madžarević-Šujster kazala je kako žele informirati privatni sektor sa svim poslovnim mogućnostima koje nudi Grupacija Svjetske banke kako u Hrvatskoj, tako u regiji, ali i globalno.

Osim projekata koje Svjetska banka aktivno provodi u Hrvatskoj, a riječ je o 13 projekata vrijednih otprilike 774 milijuna dolara, postoji više od 35 milijardi dolara poslovnih mogućnosti za koje bi se privatni sektor mogao angažirati u regiji i globalno, istaknula je.

Ideja je, napominje, da hrvatski privatni sektor otpočne aktivno sudjelovati na tim javnim natječajima i u drugim zemljama i da pronađu poslovne mogućnosti za sebe i za svoj rast upravo na javnim natječajima kroz Grupaciju Svjetske banke.

Banka je aktivna u svim sektorima gospodarstva u kojima se traže razni oblici usluga, ili potreba za nabavom različitih dobara i proizvoda, savjetodavnih usluga, postoji široka lepeza mogućnosti za hrvatski privatni sektor, kazala je Madžarević-Šujster.

I menadžer Sektora za pružanje usluga tvrtkama Svjetske banke Gilles Garcia istaknuo je nužnost širenja poslovanja izvan granica Hrvatske.

Za vas je izazov da proširite poslovanje izvan Hrvatske i sudjelujete na natječajima koje nudi Svjetska banka. Možete ići u Srbiju, Makedoniju, Brazil, bilo gdje, kazao je Garcia.

Na novinarski upit je li novi zajam Svjetske banke Hrvatskoj za potporu gospodarskom oporavku u iznosu od 150 milijuna eura, koji bi trebao biti odobren tijekom iduće godine, neka poruka investitorima, Madžarević-Šujster je odgovorila potvrdno.

Takav zajam odobrava se ovisno o reformskom programu Vlade i daje na neki način poruku da se kritična masa reformi odradila tijekom jedne godine i da banka vjeruje u dugoročne koristi od takvih reformi, kazala je.

Napominje kako je taj zajam za potporu gospodarskom oporavku u iznosu od 150 milijuna eura drugi u seriji, prvi je odobren za mandata prethodne vlade.

Na novom se zajmu radi, o njemu se pregovara i pretpostavljam da će se početkom sljedeće godine moći odobriti, kazala je Madžarević-Šujster.

16. travanj 2024 04:44