Poslovna scena
StoryEditor

Hrvatsko ICT tržište dogodine će stagnirati, a počet će rasti tek 2016.

18. Rujan 2014.

Ivan Gabrić ove godine obilježava deset godina na čelu uprave vodećega regionalnog sistemskog integratora Combisa, od toga četiri godine u okrilju Hrvatskog Telekoma. Za Lider govori o aktualnim trendovima na IT tržištu i Combisovu poslovanju.

•  IDC očekuje rast hrvatskog IT tržišta od sedam posto do 2018. Kakvo je stanje na terenu?

- Ovo je treća godina da tržište ne oscilira previše. Neke tvrtke bilježe manji rast, druge pad, ali općenito je sve slično. To je korektno u danim gospodarskim uvjetima. Vidi se po ciklusima nabave da je potražnja znatno manja nego prije pet-šest godina.

•  Kad očekujete ponovni rast?

- Iduće godine očekujem situaciju kao i ove, ali u godinama nakon nje očekujem povratak nekadašnjim stopama rasta ICT tržišta. Razlog za to jest, prije svega, digitalno doba u kojem živimo i čije je jačanje neizbježno. To ovaj biznis drži na zdravijim osnovama od prosjeka gospodarstva. Potrebe za integracijom i općenito tehnologijama veće su nego što su bile prije tri godine. Drugo, sad se napokon mnogo faktora u društvu angažiralo na tome da se osmisle projekti i povuče novac iz fondova EU, zato vjerujem da će to dati rezultate u idućih godinu i pol te da će se potražna povećati.

•  Rastu IT tržišta globalno pridonose uvođenje rješenja u oblaku, veliki podaci te mobilna rješenja. Koliko se ti trendovi preslikavaju na hrvatsko tržište?

- U Hrvatskoj je računarstvo u oblaku zastupljeno u raznim servisima koje više i ne doživljavamo kao oblak. Takvi servisi, poput Microsoft Officea 365, upotrebljavaju se u Hrvatskoj, no stvaranje poslovnih modela i tehnološka prilagodba zasad nas zaobilaze. Ipak, telekomi u Hrvatskoj i regiji ušli su u taj segment pa na njima temeljimo svoju ponudu računarstva u oblaku. Hrvatsko se društvo digitalizira, ali mnogo podataka koje stvaramo još se ne prikuplja. Kod nas nema ni tolike mase podataka kao na većim tržištima, pa su projekti ‘big data’ često neisplativi, osim u tvrtkama s mnogo korisnika, poput telekoma, banaka i velikih trgovačkih lanaca. Međutim, događa se da alati za analitiku nestrukturiranih podataka sve više prelaze u svijet standardnih poslovnih informatičkih sustava.

>>>Cijeli razgovor pročitajte u novom broju Lidera.

06. svibanj 2024 02:42