23. veljača 2016.

HT nakon šest godina preokrenuo rezultate poslovanja i stabilizirao ključne financijske pokazatelje

Hrvatski telekom (HT) je nakon šest godina ostvario bitan preokret u rezultatima poslovanja te se treba usredotočiti na održiv rast što je izazov za sve telekome na europskoj razini, poručila je s Mobile World Congressa (MWC) u Barceloni članica Uprave Deutsche Telekoma (DT) Claudia Nemat.

Ona ocjenjuje da je HT stabilizirao ključne financijske pokazatelje, s rastom prihoda i povećanjem profitabilnosti.

"Vodstvo HT-a uspješno je postavilo društvo na brzi put, ubrzavši transformaciju HT-a te završetak prelaska na IP (internet protokol tehnologiju), kao jedna od prvih kompanija na europskom području koje pokriva DT", kazala je Nemat.

Smatra da je to puno više od lokalnog uspjeha, odnosno ključni događaj koji vodi k ambicioznom općem cilju DT-a, a to je preseljenje svih linija na IP do 2018. godine.

"Pritom ne treba zaboraviti da je od ključne važnosti takve uspjehe pretvoriti u dugoročno održive te tehnološko vodstvo prenijeti na najbolje korisničko iskustvo. Na to se trebamo usredotočiti kako bismo ostvarili održiv rast. To je izazov, ne samo za HT, već i općenito na europskoj razini", naglasila je Nemat.

Najavila je da DT ove godine planira nastavak velikih ulaganja u u infrastrukturu i mreže u cijeloj Europi.

"Zbog kontinuiranog eksponencijalnog rasta količina podatkovnog prometa i velikih zahtjeva u pogledu vremena čekanja, kvaliteta mreže bit će ubuduće sve važnija, a bez ulaganja neće moći odgovoriti zahtjevima i potrebama korisnika", ističe Nemat.

PanNet, internet u zrakoplovima i 5G

DT je, po njezinim riječima, u Barceloni usredotočen na pitanje mreža, uključujući komunikacijski standard 5G koji bi za par godina trebao omogućiti svakom pojedincu, stvari ili stroju povezivanje s internetom.

Tema razgovora s partnerima i predstavljanja na MWC-u je i razvoj paneuropske mreže PanNet u zemljama u kojima DT posluje, kao i europske mreže za pristup internetu u zrakoplovima.

Nemat ističe da DT ima bitnu ulogu u oblikovanju 5G mreže, potiče javnu raspravu o njoj i uključen je u prvu fazu javno-privatnog partnerstva u EU-u u području 5G mreže. Očekuje da će se 5G komercijalno tržišno ostvariti do 2020. godine.