Poslovna scena
StoryEditor

HT-u dobit pala gotovo 35 posto

30. Travanj 2013.

Hrvatski telekom zabilježio je u prvom ovogodišnjem tromjesečju pad neto dobiti za 34,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, na 238 milijuna kuna, pokazuju danas objavljeni nerevidirani rezultati te kompanije

Prihodi smanjeni 6,1 posto, na 1,69 milijardi kuna. 

- Naše poslovanje ponovno je bilo pod utjecajem usporenog gospodarstva te pojačanog pritiska regulative i konkurencije. Navedeni faktori negativno su djelovali na naše rezultate u prvom tromjesečju. Usprkos tome, izgledi za cijelu 2013. godinu ostaju nepromijenjeni u svjetlu naše snažne tržišne pozicije i strateškog fokusa - kaže Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave HT-a u komentaru poslovnih rezultata.

Nakon četiri uzastopne godine gospodarskog pada, recesija se u Hrvatskoj nastavila i u prvom tromjesečju ove godine, a negativni gospodarski trendovi i daljnja ponuda flat rate tarifa rezultirali su smanjenjem broja korisnika pokretnih komunikacija u prvom tromjesečju, navodi se u izvješću HT-a.

Pad prihoda prvenstveno je uzrokovan manjim prihodima od govornih usluga zbog manjeg broja maloprodajnih priključaka i manjeg prometa u nepokretnoj mreži.

Ukupni konsolidirani troškovi redovnog poslovanja prije amortizacije povećani su u prvom tromjesečju 5,2 posto na 1,12 milijardi kuna, prvenstveno kao rezultat rezerviranja troškova za isplatu otpremnina (60 milijuna kuna) u 2013., koji su tretirani kao jednokratne stavke i većih materijalnih troškova.

Kao posljedica smanjenja prihoda i povećanja troškova redovnog poslovanja, EBITDA je smanjena za 22 posto na 609 milijuna kuna, uz maržu od 35,9 posto, što je pad u odnosu na prvo tromjesečje lani, kada je marža iznosila 43,2 posto.

Istodobno, EBITDA prije jednokratnih stavki pala je 14,3 posto, na 669 milijuna kuna, uz maržu od 39,5 posto. U prvom tromjesečju 2012., pak, marža je iznosila 43,2 posto. Novčani tok iz redovnog poslovanja smanjio se za 19,1 posto, na 461 milijun kuna.

No, kapitalna ulaganja povećana za 73,8 posto, na 220 milijuna kuna, prvenstveno kao posljedica tekućih strateških projekata (PSTN migracije, uvođenja širokopojasnih usluga u pokretnoj mreži), navodi se u izvješću HT-a.

- Nastavljamo s provođenjem strateške vizije s ciljem pozicioniranja Grupe prema rastu, razvojem inovativnih proizvoda i tarifa kojima se zahtjevi naših privatnih i poslovnih korisnika postavljaju u središte svih naših aktivnosti. To uključuje tarife prilagođene korisnicima, kombinirane ponude, pilot projekt mobilnog plaćanja na temelju NFC tehnologije koji je u tijeku i sve veći broj usluga u oblaku - navodi Mudrinić u komentaru poslovnih rezultata.

Na Glavnoj skupštini dioničara, sazvanoj za 17. lipnja, dioničari će između ostaloga odlučivati o isplati dividende od 20,51 kunu po dionici.

24. travanj 2024 13:33