Poslovna scena
StoryEditor

HŽ Cargo i Putnički prijevoz godinu završavaju gubicima

04. Prosinac 2012.
Piše:
lider.media

Od tri tvrtke koje su se do 1. studenog nalazile u sastavu HŽ Holdinga, dvije će ovu godinu zaključiti minusom, a riječ je o HŽ Putničkom prijevozu i HŽ Cargu, priopćeno je na današnjoj konferenciji.

Prema procjenama HŽ-a, HŽ Putnički prijevoz ove će godine ostvariti gubitak u poslovanju od 158,1 milijun kuna. U uvjetima recesije, odnosno pada makroekonomskih veličina, posebice industrijske proizvodnje i BDP-a te povećanja zaduženosti i nezaposlenosti, posebno područje čine javna poduzeća. Nedostatkom sredstava u proračunu, željeznica je danas, a posebice prijevoz putnika, u neizvjesnijem položaju nego u ranijim razdobljima, ističu iz tvrtke.

HŽ Putnički prijevoz u 2012. očekuje prihode od 935,7 milijuna kuna, što je rast od 9,3 posto u odnosu na 2011. Planirani ukupni rashodi su pak na razini od 1,09 milijardi kuna te su veći preko 23 posto. Razloge za ovakvo povećanje rashoda u HŽ Putničkom prijevozu vide u povećanim troškovima najma trase za 29,8 milijuna kuna, pogonske energije za 44 milijuna kuna, usluge održavanja za 29,4 milijuna kuna te amortizacije za 20 milijuna kuna; predviđene su otpremnine za višak zaposlenih u iznosu od 42 milijuna kuna koje će se financirati iz kreditnog zaduženja.Investicije u ovoj godini su teške 82,2 milijuna kuna.

Gubitak HŽ Carga se pak procjenjuje na 91,9 milijuna kuna; poslovanje je obilježio snažan utjecaj uglavnom negativnih gospodarskih kretanja i konkurencije na tržištu prijevoza, kao i izostanak sredstava iz proračuna. Ističu kako je HŽ Cargo ostvario manji pad prijevoza od onog u zemljama u regiji – Sloveniji i BiH.

HŽ Cargo očekuje prihode u iznosu od 923,6 milijuna kuna, dok su lanjski prihodi iznosili 987,9 milijuna kuna. Planirani ukupni rashodi su na razini od 1,01 milijardi kuna, a kažu kako su prije svega povećani zbog troškova električne pogonske energije u iznosu od 40 milijuna kuna koje prethodnih godina nisu snosili operateri.Ukupne investicije iznosile su 114 milijuna kuna. Iduće godine se uz smanjenje broja zaposlenih (427 do 1. srpnja), palnira daljnaj racionalizacije poslovanja. Ukupne investicije iznosit će 182,2 milijuna kuna, od čega će 127,2 milijuna kuna biti namijenjeno modernizaciji 600 vagona i 18 lokomotiva, a ostatak će se uložiti u aktivnosti u funkciji prijevoza.

HŽ Infrastruktura će prema procjenama ovu godinu zaključiti s pozitivnim rezultatom od 0,1 milijun kuna. Prihodi će se zadržati na razini iz 2011 i iznosit će 1,3 milijarde kuna, a do kraja godine će se u željezničku infrastrukturu uložiti 505 milijuna kuna. Iduće godine će prema procjeni također poslovati pozitivno, s 0,2 milijuna kuna dobiti. Broj radnika do kraja godine planira se smanjiti za 650. 

HŽ Putnički prijevoz zatražio je povećanje cijena karata pa će putovanje vlakom od Nove godine poskupjeti vjerojatno za 15 posto, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare direktor HŽ Putničkog prijevoza Dražen Ratković. Napomenuo je kako cijene putovanja vlakom nisu dizane nekoliko godina, tijekom kojih je gorivo poskupjelo 25 posto, a i plaćanje struje za pogon električnih lokomotiva postalo je trošak HŽ Putničkog prijevoza.

25. travanj 2024 07:17