Poslovna scena
StoryEditor

HŽ Infrastruktura predstavila 14,6 milijuna eura vrijedne projekte

17. Prosinac 2012.

HŽ Infrastruktura predstavila je dva projekta, vrijedna 14,6 milijuna eura, u sklopu kojih će se u iduće tri godine pripremiti projektna dokumentacija za obnovu postojeće i gradnju nove dionice pruge na riječkom pravcu, koja bi, uz sredstva iz EU fondova, trebalo početi 2016.

Riječ je pripremama projekata i druge projektne dokumentacije za rekonstrukciju i izgradnju pruge/drugog kolosijeka na dionici Hrvatski Leskovac - Karlovac, vrijednog 5,5 milijuna eura, te dokumentacije za izgradnju nove dvokolosiječne pruge na dionici Goljak - Skradnik, vrijednog 9,1 milijun eura. Od toga se 85 posto financira iz EU fondova, a 15 posto hrvatska Vlada.

Ugovori za te projekte potpisani su u studenom odnosno rujnu ove godine u sklopu fonda IPA, a ukupno HŽ Infrastruktura ima 12 projekata za modernizaciju pruga koji se financiraju iz EU fondova, kazao je predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Darko Peričić. Partneri na projektima su talijanska tvrtka Italfer odnosno poljska tvrtka URS Polska, a u oba će biti mjesta i za domaće inžinjere te tvrtke/kooperante.

Kada ta dva projekta budu dovršena ponudit će se na financiranje iz fondova EU-a, a s obzirom da se radi o projektima na b ogranku V. paneuropskog koridora Perinčić vjeruje, kao i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić da će proći na na natječaju.

Ministar je kazao i da se time jača riječki pravac i ide u susret razvojnim planovima Luke Rijeka koja kada ojača, možda za deset ili više godina, može ponovo aktualizirati nizinsku prugu na tom pravcu. Za sada ta pruga bez razvijene Luke Rijeka ne bi bila rentabilna, tako da se od nje nije odustalo nego se prolongirala, napomenuo je.

Ukupno bi za riječki željeznički pravac od Rijeke do mađarske granice trebalo oko 3 milijarde eura, a da bi to mogli dobiti iz EU fondova Europsku komisiju treba uvjeriti da koridor V.b i X. (na kojem je pruga prema Novskoj i Okučanima koja se također obnavlja sredstvima EU-a) od 1. srpnja iduće godine uključi u osnovne europske pravce odnosno mediteranski i Baltic-Adriatic koridor, naznačio je Hajdaš Dončić.

Napomenuo je i da je u tijeku ubrzani proces strukturalne transformacije Hrvatskih željeznica koja je sada podijeljena na tri dijela - Infrastrukturu, Cargo i Putnički prijevoz i čime su ostvareni preduvjeti za otvaranje nediskriminirajućeg tržišta željezničkih usluga.

HŽ Infrastruktura postaje nacionalni davatelj usluga trase, a iako se iz njenog sastava otpustilo najviše ljudi, ministar ističe da je s njima i najzadovoljniji, dok je za promjene u Putničkom prijevozu i Cargu kazao da idu sporije, ali vjeruje da će se i tu skoro uvesti red.

Naveo je i da će ukupno iz sustava HŽ-a od početka do kraja ove godine biti otpušteno oko 3.200 radnika (od ukupnih oko 17.400), što je sve usklađeno sa socijalnim partnerima. Prvi potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić na predstavljanju projekata kazao je da je obnova željezničke infrastrukture jedan od najvažnijih dijelova Vladinog operativnog programa koji će biti financiran iz EU fondova.

Podsjetio je da u ovom trenutku u Hrvatskoj postoje projekti u vrijednosti od 350 milijuna eura koji bi trebali biti tako financirani od 2013. do 2015., a da je ukupna vrijednost projekata koji će se u iduće tri godine pripremati za sufinanciranje iz EU fondova dvije milijarde eura.

19. travanj 2024 22:05