Poslovna scena
StoryEditor

HŽ nema novca da plati dug Ini, prijeti obustava prijevoza

14. Studeni 2012.

HŽ Putnički prijevoz i HŽ Cargo nadaju se dogovoru s Inom o podmirenju duga za gorivo te da Ina neće obustaviti isporuku dizela HŽ-u, dok u Ini ističu da ključ nastavka redovne opskrbe drži HŽ.

- Uvjereni smo da do obustave isporuke nafte neće doći - kažu u HŽ-u Putnički prijevoz. Dodaju da su u stalnom kontaktu s Inom te se nadaju da će se nastala situacija riješiti partnerski.Ujedno tvrde da će HŽ Putnički prijevoz svoje obaveze za gorivo podmiriti u skladu s dogovorom s Inom. Napominju da je s Inom potpisan višegodišnji ugovor o isporuci dizelskog goriva čija će se realizacija nastaviti.

Iz HŽ-a Cargo kratko izvještavaju da su u stalnom kontaktu s Inom te se nadaju partnerskom rješenju problema kao i da isporuka nafte neće biti obustavljena.U Ini pak kažu kako HŽ smatraju svojim ključnim partnerom kojem je Ina povjerila osiguranje željezničke logistike za distribuciju svojih proizvoda do krajnjih potrošača te je ove godine potpisan i ugovor za nabavu dizelskog goriva.Ina ističe kako uredno izvršava svoje obveze iz tog ugovora, ali da do danas od HŽ-a nije primila ni jednu uplatu za svoja goriva.Tijekom više održanih sastanaka proteklih mjeseci, INA je od HŽ-a tražila bilo kakav oblik financijske sigurnosti, odnosno jamstva, no HŽ nije poduzeo mjere koja se odnose na podmirenje dugova, kažu u Ini.

Prema Ininim podacima, do listopada ove godine potraživanja Ine od HŽ-a iznosila su više od 100 milijuna kuna te je Uprava Ine o tome raspravljala i donijela odluku o naplati HŽ-ovih dugovanja. Kako se pak neslužbeno doznaje, dospjela dugovanja iznose 150 milijuna kuna, a ukupna 190 milijuna kuna s tim da HŽ Ini nije platio ni kune zadnjih šest mjeseci. Odluka o tome hoće li se i kako isporuka nastaviti je isključivo u rukama menadžmenta HŽ-a te se nadamo pravovremenom rješenju, kažu u Ini.

25. travanj 2024 04:22