Poslovna scena
StoryEditor

I domaće tvrtke mogu u ‘Svemir’

06. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Može li Hrvatska u ‘Svemir’, odnosno ima li domaćih tvrtki koje bi se mogle uključiti u svemirske programe Europske unije sada kad smo njezini članovi? Cinici bi rekli, u zemlji koja ne može proizvesti krumpir teško da bi se moglo u svemir. Ipak, i u Hrvata ima svemirskih igrača.

Na nedavno održanoj prvoj znanstvenoj radionici ‘Svemir’ u sklopu programa EU ‘Obzor 2020.’ istaknuto je kako je Europa u suradnji s Europskom svemirskom agencijom znatno iskoračila u tome. To je također prilika da naša zemlja u svemirskom programu pokuša promicati svoje znanstvene, istraživačke i gospodarske potencijale, kaže Mirjana Vuk, vršiteljica dužnosti voditelja odjela programa ‘Obzor 2020.’ u hrvatskoj Agenciji za mobilnost i programe EU. 

- Programski odbor za područje svemira u Europskoj komisiji raspisuje natječaje na koje se naše tvrtke i znanstvenici mogu prijaviti kao koordinatori ili partneri. Ima različitih natječaja, a naš je zadatak obavijestiti našu zajednicu koje se aktivnosti mogu financirati ‘Obzorom ’, a koje strukturnim fondovima Europske unije. Od hrvatskih pozitivnih primjera svakako valja izdvojiti Amphinicy, tvrtku koja je dvadeset godina u satelitskoj industriji, tj. u satelitskom softveru, Mireo (čiji je predsjednik Uprave Leonardo Siladić, nap. a.), koji izrađuje navigacijske sustave. U svemirskim tehnologijama teško se možemo nositi s Nijemcima, Englezima ili Francuzima, ali neke naše tvrtke sigurno da u tome mogu pronaći tržišnu nišu - smatra Mirjana Vuk.

18. travanj 2024 16:40