Korona i biznis
17. veljača 2013.

I od pranja rublja može se napraviti dobar posao

San o vlastitom poslu, ali ne i nužna potreba za zaposlenjem, bio je prvi korak dvaju mladih Zagrepčana na putu u poduzetništvo.

Prijatelji Matko Crnec, nezadovoljan poslom koji je radio, i Luka Teuber, student koji je želio biti financijski neovisan od roditelja, potkraj 2009. otvorili su u Zagrebu tvrtku Vešeraj, uslužnu djelatnost preuzimanja, pranja, glačanja i dostave rublja. Dotadašnje praonice rublja obavljale su usluge samo za hotele i bolnice pa je Vešeraj usluge ponudio i građanstvu, što se pokazalo dobrom poslovnom idejom.

Prvi dan sedam klijenata Novac za ulaganje Teuberu je posudio obiteljski prijatelj, broker iz Švicarske, kojim je uredio poslovni prostor od 50 četvornih metara, kuplio je tri perilice i tri sušilice rublja te poluprofesionalno glačalo. Posao su oglasili lecima i već prvog dana imali sedam narudžbi: najprije je vlasnik piterije donio zavjese, zatim studentica punu torbu odjeće pa Hrvatski savez hokeja na ledu dresove… Prva dva mjeseca jedini zaposlenici bili su Crnec i Teuber i radili su danonoćno, a danas Vešeraj osim njih ima troje zaposlenih te posluje u prostoru od 120 četvornih metara.- Razmišljali smo dulje o toj djelatnosti jer nam se učinila zanimljivom, no nismo imali dovoljno novca za pokretanje posla. Razgovarali smo s obiteljskim prijateljem o našoj poduzetničkoj želji i njemu se ideja učinila dobrom pa je uložio u naš posao. Odlučili smo se za tu vrstu uslužne djelatnosti jer u to vrijeme nije bilo kompletne usluge koja bi je osim pranja i glačanja rublja uključivala preuzimanje i dostavu. Htjeli smo pokrenuti nešto novo i zanimljivo, što se u Zagrebu nije nudilo, pa nam se praonica rublja učinila najboljom mogućnošću - objašnjava Teuber.Vrlo brzo nakon otvorenja Vešeraj se pokazao isplativom idejom jer se broj klijenata stalno povećava, a prihod iz godine u godinu raste 10-ak posto. Ima čak 70 posto klijenata građana, a ostatak usluga pruža gospodarskom sektoru: Grupi C.I.O.S, Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb, Tekstilprometu, SimBexu, Klubu hokeja na ledu Medveščak, KHL-u Mladost Zagreb, Medeoru, Tomislav piteriji, Grawe osiguranju i drugima.Preuzimanje, pranje, glačanje i dostava rublja mogu naručiti i online. Rublje svakog klijenta pere se zasebno zbog higijenskih razloga. Cijena usluge ovisi o količini rublja i određuje se prema kilogramu ili komadu, pa, primjerice, pranje i glačanje sakoa stoji 30 kuna, jednostavno krojene košulje 13, komplicirane suknje 15, a 60 kuna plaća se pranje pernate jakne, što je najskuplja usluga.

Samo za velike gradove Vlasnici Vešeraja zasad ne namjeravaju širiti posao izvan Zagreba jer takva usluga prolazi samo u većim gradovima. - Razmišljamo o širenju posla na hrvatsku obalu tijekom ljeta. Ondje bismo uslugu nudili turistima, hotelima i apartmanima, no zasad nismo blizu provedbe te ideje. Zadovoljni smo poslom u Zagrebu, gdje vlada vrlo velik interes za naše usluge - kaže Teuber. Neki zagrebački poduzetnici kopirali su Crnecovu i Teuberovu ideju, no konkurencija ih nije ugrozila jer, iako nisu najjeftiniji, imaju vrlo kvalitetnu uslugu. - Planiramo do kraja 2013. povećati promet, imamo slobodnog kapaciteta, ali i tržišne niše koja treba našu uslugu, što će povećati i prihod. Iako je riječ o velikom izazovu u krizi, nije nesvladiv jer smo angažirali marketinške stručnjake. Ostvare li se naši planovi, vjerujemo da ćemo ubuduće povećati obujam posla i kapacitete jer za višestruko veći promet treba dodatno uložiti u strojeve i povećati broj zaposlenih - kaže Teuber koji teškoće u poslu naziva izazovima, s kojima se uspješno nose. Riječ je o povremenim manjim kvarovima na strojevima ili dostavnom vozilu. Veći su problem pad prometa u nekim mjesecima, primjerice u siječnju, te visoka cijena vode i struje, odnosno režija.