Poslovna scena
StoryEditor

I S&P snizio kreditni rejting HEP-a

03. Listopad 2012.

Agencija Standard & Poor‘s snizila je danas dugoročni kreditni rejting Hrvatske Elektroprivrede s ‘BB‘ na ‘BB-‘, te mu dodijelila negativnu prognozu.

- Snižavanje rejtinga odražava naše mišljenje da su se poslovni izgledi HEP-a pogoršali; slabi hidrološki uvjeti, rastuće cijene sirovina i povećani udjel uvoza električne energije, koji će se nabavljati na tržištu s volatilnim cijenama, vjerojatno će voditi tvrdokornim pritiscima na novčani tijek. Negativni novčani tijek već je doveo do agresivnog korištenja kratkoročnih kreditnih linija i odgode investicija - navodi se u priopćenju S&P-a.

U agenciji ističu da, koliko im je poznato, kompanija namjerava ublažiti svoje hitne financijske potrebe i produljiti rok dospijeća dugova kroz srednjoročno i dugoročno financiranje, koje se očekuje u listopadu. No, u S&P-ju očekuju pritisak na likvidnost HEP-a unatoč planovima financiranja. S&P je revidirao svoju procjenu HEP-ovog profila poslovnog rizika sa ‘zadovoljvajućeg‘ na ‘primjeren‘, navodi se između ostaloga u izvješću. Nadalje, u idućih otprilike 3 do 5 godina u S&P-u procijenjuju da će HEP konstantno generirati negativni slobodni operativni novčani tijek zbog ambicioznog programa kapitalnih investicija, vrijednog 19 milijardi kuna za razdoblje između 2012. i 2016. Dodatno, HEP se suočava samo u 2013. s otplatom 1,3 milijardi kuna glavnice te rizikom povezanim s godišnjom obnovom svojih milijardu kuna u potpunosti iskorištenih kreditnih linija, navodi se u izvješću te agencije.

- Čak i kada uračunamo novoplanirano financiranje, vidimo tek malo izgleda za održivim oporavkom HEP-ove likvidnosti u idućih 12 mjeseci. Zbog toga smo revidirali HEP-ov profil financijskog rizika s ‘agresivnog‘ na ‘vrlo zadužen‘ - ističe S&P.Negativnu prognozu HEP-ovu rejtingu S&P je dodijelio zbog rizika povezanih s realizacijom planiranog novog financiranja, koje ovisi o uvjetima na tržištu.Inače, i agencija Moody‘s je 21. rujna snizila rejting HEP-a i to s Ba1 na Ba2 razinu, te potvrdila njegovu negativnu prognozu.

24. travanj 2024 03:45